Liever uw plannen telefonisch doornemen? Dat kan. Bel ons op 03 8080 258 of vul het formuliertje hiernaast in en we bellen u tijdens kantooruren zo snel mogelijk terug. Beloofd.

Askja Reizen hecht veel waarde aan de bescherming van uw persoonsgegevens. Lees onze privacyverklaring.

Jouw bewaarde reizen

Trips

Dagprogramma 9 Dagen

Exclusief! Expeditiecruise naar het westen van Groenland

Terug Bekijk samenvatting

Ga mee op een ongelooflijk avontuur in Groenland en beleef een fantastische zomer in het noordpoolgebied. Laat je verrassen door de gigantische ijsbergen en de prachtige Eqi-gletsjer. Bezoek de unieke nederzettingen, ontmoet de bewoners en ontdek de gevolgen van het veranderende klimaat. Een zeereis is nog steeds de beste manier om Groenland te ervaren, want de kustlijn is adembenemend: kleine en kleurrijke huisjes op de steile berghellingen tot aan een fjord, reusachtige gletsjers die enorme ijsbergen produceren, terwijl walvissen en zeehonden in zee spelen. En op slechts enkele minuten wandelen bevind je je in een volledig geïsoleerd stukje natuur, omringd door de wildernis.

Dag 1

Vlucht naar Kangerlussuaq in Groenland

Bij aankomst in Groenland worden we opgewacht door het Albatros expeditieteam, die ons in kleine groepen met zodiacs naar het schip brengen dat ongeveer een kilometer buiten de fjord voor anker ligt. Na het inchecken is er een korte veiligheidsoefening voordat het diner wordt geserveerd in het mooie restaurant. Na het diner beginnen we aan onze reis door de 160 km lange fjord richting de oceaan.

Dag 2

Sisimiut - De op één na grootste stad van Groenland

Na het ontbijt komen we aan in het kleurrijke stadje Sisimiut, waar we een idee krijgen van hoe het moderne Groenland eruitziet. Met 5.400 inwoners wordt het beschouwd als de tweede 'stad' van Groenland. In de omgeving van Sisimiut wonen al mensen sinds 2.500 voor Christus. In 1756 vestigde graaf Johan Ludvig Holstein hier een kolonie en noemde het "Holsteinsborg". In het oudste deel van de historische wijk van Sisimiut staan herenhuizen uit dit tijdperk, en het oudste huis in de stad dateert uit 1756. Een van de cultureel belangrijkste gebouwen is de Blauwe Kerk, gebouwd in 1775.

Tegenwoordig is Sisimiut een belangrijke plaats voor onderwijs en industrie. Lokale fabrieken verwerken er het grootste deel van de visvangst. De visverwerkingsfabriek is één van de grootste in zijn soort in Groenland, en één van de modernste ter wereld. Tot de hoogtepunten van onze stadstour behoren de historische koloniale wijk, het museum en de prachtige kerk. Daarnaast brengen we een bezoek aan het drukke stadscentrum om een glimp op te vangen van het dagelijkse leven in het Groenland van de 21e eeuw. Na de middag gaat onze reis verder naar het noorden.

Als de avond valt, varen we voorbij de Sisimiut Isortuat Fjord, de Nordre Strømfjord nederzettingen Attu en Ikerasaarsuk, en het stadje Kangaatsiaq. In de loop van de heldere nacht zullen we Aasiaat voorbij varen en de zuidelijke wateren van Disko Bay binnenvaren. Vervolgens wordt er koers gezet naar Disko Island, bekend om zijn kenmerkende 1.000 meter hoge gelaagde rotsen. Op dit punt zijn we ten noorden van de poolcirkel! Hier zijn de nachten helder en vroege vogels kunnen genieten van de ijsbergen in Disko Bay, die boven de Ilulissat Icefjord uitkomen en lijken alsof ze in het koude oceaanwater dansen.

Dag 3

Qeqertarsuaq op Disko eiland en 'Kaffemik' in het lokale gemeenschapscentrum

Ons volgende verblijf ligt op het zuidelijkste puntje van het Disko-eiland, waar we voor anker gaan in een beschermde natuurlijke haven, die in het Deens Godhavn ('Goede Haven') heet, terwijl de Groenlandse naam Qeqertarsuaq 'Het Grote Eiland' betekent.

Topografisch gezien verschilt Qeqertarsuaq sterk van het vasteland van Groenland door het vulkanisch gesteente van de bergen van het Disko-eiland, maar de plaats heeft een lange, rijke geschiedenis en was ooit een van de belangrijke economische centra van het land. Vanaf de 16e eeuw was de gemeenschap relatief welvarend, mede dankzij de omvangrijke walvisjacht in het gebied.

Tijdens ons bezoek wandelen we door de stad en brengen we een bezoek aan de karakteristieke achthoekige kerk, bijgenaamd "Gods inktpot", en aan een gemeenschapscentrum waar een traditionele Groenlandse "kaffemik" wordt gehouden, die het best kan worden omschreven als een gezellige bijeenkomst met koffie, cake, traditionele dans en muziek.

Muzikanten uit Groenland speelden oorspronkelijk op een trommel (qilaat) gemaakt van een ovaal houten frame bedekt met de blaas van een ijsbeer. In tegenstelling tot andere trommels werd de qilaat bespeeld door met een stok op het frame te slaan, niet op de huid zelf. Dit instrument werd gebruikt ter vermaak, maar ook voor exorcisme en hekserij. Na de komst van de missionarissen werd het trommeldansen verboden en vervangen door het meezingen van psalmen en koorwerken. Tegenwoordig wordt trommeldansen gebruikt als amusement bij culturele evenementen en feestelijke gelegenheden.

Groenlandse muziek is geïnspireerd en beïnvloed door muziek uit andere culturen, zoals de Deense en de Inuitcultuur, en in het bijzonder Nederlandse en Schotse polka, Amerikaanse country, rock-'n-roll en zelfs Hawaiiaanse muziek, die de zogenaamde Vaigat-muzikanten in Groenland in de jaren 1950 en 1960 inspireerden.

Dag 4

De Uummannaq fjord met adembenemend uitzicht en landing met de zodiac

Vandaag worden we wakker in een prachtige omgeving, want we zijn Uummannaq Fjord binnengevaren. Dit fjordenstelsel is de op één na grootste van Groenland en de Store-gletsjer aan het eind van één van de fjorden produceert een grote hoeveelheid ijsbergen. Niet veel mensen bezoeken deze wateren, dus we maken nu deel uit van een zeer exclusieve groep.

Onze volgende stop is het kleine eiland Akulleq, dat schilderachtig ligt naast het eiland Storøen, slechts gescheiden door een kleine zeestraat. Het eiland wordt geclassificeerd als poolwoestijn, met een prachtige mix van roodachtige en oranje kleuren, waarvan we genieten als we met onze zodiacs het geïsoleerde eiland bezoeken. We maken een kleine wandeling, voordat we terugkeren naar het schip. Eenmaal aan boord gaan we naar een deel van de fjord waar meer ijs ligt. Met een echt expeditiegevoel kijken we hoe ver we kunnen komen en waar we een eventuele landing of zodiac cruising kunnen maken. De bergachtige landschappen, uitgesproken kanalen en magische fjorden zijn adembenemend.

We zijn niet ver van Qilakitsoq, waar in 1972 geschiedenis werd geschreven toen er 8 goed bewaarde mummies werden gevonden en opgegraven. De mummies werden gedateerd rond het jaar 1450. Het gebied was een winternederzetting, waar nog steeds sporen van huisstichtingen en graven te zien zijn. In de late uurtjes gaan we richting de stad Uummannaq, die we de volgende ochtend zullen bezoeken.

Dag 5

Uummannaq en een wandeling door een van Groenlands mooist gelegen steden

Als je deze ochtend wakker wordt, bevind je je bijna 600 km ten noorden van de poolcirkel en in één van de mooiste en zonnigste gebieden van Groenland. Het droge en vaste arctische klimaat heeft ongeveer 2000 zonuren en 100 millimeter neerslag per jaar, waardoor Uummannaq zich de Groenlandse Rivièra mag noemen.

Het schip heeft Uummannaq bereikt, gelegen op een klein eiland. De indrukwekkende 1.175 m hoge hartvormige berg waaraan de stad haar naam dankt, domineert het uitzicht (Uummannaq betekent 'plaats waar het hart is'). Er is tijd om de stad te verkennen voordat we terugkeren naar het schip voor de lunch. Vanuit de stad is er een buitengewoon uitzicht op de 1.000 meter hoge rotswanden van het eiland, de besneeuwde toppen van het schiereiland Nuussuaq in het zuiden en de fjord. In de fjord drijven ijsbergen in alle soorten en maten majestueus voorbij op een koers die wordt bepaald door wind en stroming. Maar liefst 5 actieve gletsjers op de bodem van de fjord zorgen ervoor dat we volop ijsbergen kunnen waarnemen.

Uummannaq werd in 1758 gesticht als kolonie op het vasteland van Nuussuaq, maar kort daarna, in 1763, verplaatst naar het nabijgelegen eiland, omdat het jagen op zeehonden hier makkelijker was. Tijdens onze wandeling door de steile straatjes van de stad bezoeken we een historisch gebouw uit 1860. Binnen de gele muren werd vroeger walvis- en zeehondenvet opgeslagen. Vanwege de verschrikkelijke stank werd de blubber niet hier gekookt, maar ver buiten de stad! Achter het gebouw vinden we een turfhut, die enkele jaren geleden nog in gebruik was.

Dag 6

De kalvende Eqip Sermia-gletsjer en avondwandeling naar de Sermiutvlakte in de hoofdstad van de ijsbergen: Ilulissat

‘s Ochtends bereikt het schip een prachtig natuurlijk hoogtepunt, de afkalvende Eqip Sermia-gletsjer. We genieten van de lunch op het zonnedek met dit prachtige natuurwonder op de achtergrond! De Eqip Sermia-gletsjer ligt ongeveer 50 zeemijlen ten noorden van Ilulissat en staat bekend om zijn adembenemende schoonheid. Legendarische arctische ontdekkingsreizigers kozen deze locatie als uitvalsbasis voor hun studies. Eén van die ontdekkingsreizigers, de beroemde Zwitserse glacioloog Alfred de Quervain, vertrok hiervandaan op expedities naar de Groenlandse ijskap meer dan een eeuw geleden. We varen zo dicht mogelijk bij de rand van het ijs - maar op een veilige afstand om instortende ijsblokken en hevige golven te vermijden die vaak het gevolg zijn van de afkalvende gletsjer.

In de namiddag zetten we koers naar Ilulissat, waar we 's avonds aanleggen en een avondwandeling maken naar de Sermermiut-vlakte. Als het zee-ijs te dicht is tussen de Ataa fjord en de Eqi gletsjer zal de kapitein vandaag een andere route moeten kiezen. In dat geval wordt de route aangepast en kunnen we bijvoorbeeld een bezoek brengen aan de verlaten kolenmijn in Qullissat of de nederzetting Saqqaq bezoeken.

Dag 7

Ilulissat - optionele vlucht boven of boottocht naar de Icefjord

Ilulissat is misschien wel de best gelegen stad van Groenland. De naam betekent simpelweg 'ijsbergen' in het Groenlands en de bijnaam van de stad is dan ook terecht 'de ijsberghoofdstad'. In de Diskobaai, die vlak voor de kust van Ilulissat ligt, liggen gigantische ijsbergen in het ijskoude water. Deze ijsbergen zijn afkomstig uit de Icefjord, die op een half uur wandelen ten zuiden van Ilulissat ligt. Deze indrukwekkende bevroren structuren worden zo'n 70 km dieper in de fjord geboren door de enorme Sermeq Kujalleq-gletsjer. Deze 10 km brede gletsjer is de meest productieve gletsjer buiten Antarctica; terwijl de meeste gletsjers slechts met een snelheid van ongeveer een meter per dag afkalven, kalft de Ilulissat gletsjer met een snelheid van 25 meter per dag af. De ijsbergen die de gletsjer produceert vertegenwoordigen meer dan 10% van alle ijsbergen in Groenland, wat overeenkomt met 20 miljoen ton ijs per dag! Samen met het onvergetelijke landschap van de fjord hebben deze zaken ervoor gezorgd dat de Icefjord op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO staat. In de meer dan 250 jaar sinds de oprichting van Ilulissat is de stad gestaag gegroeid. Vandaag de dag is Ilulissat de derde grootste stad van Groenland, met meer dan 4.500 inwoners. De legendarische poolreiziger Knud Rasmussen en zijn goede vriend Jørgen Brønlund zijn beiden in Ilulissat geboren. De stad is vandaag de dag zeer levendig en gastvrij met een breed scala aan culturele attracties, naar Groenlandse maatstaven.

Op deze dag kan je ook deelnemen aan een boottocht naar de Icefjord (optioneel). De tocht duurt in totaal ongeveer tweeënhalf uur, een mooie gelegenheid om het prachtige ijslandschap van dichtbij te bekijken. De tocht is beslist bijzonder en een geweldige natuurervaring die je je nog jaren zult herinneren - zorg wel voor warme kleding! Als je een wandeling of een boottocht niet avontuurlijk genoeg vindt, is er ook een mogelijkheid om een vlucht over de Icefjord te regelen (optioneel). Let op: de boot- en vluchtexcursies naar de Icefjord zijn niet inbegrepen in de prijs. Bovendien moeten de excursies vooraf worden geboekt. ‘s Avonds varen we zuidwaarts van "de hoofdstad van de ijsbergen", waarbij we de prachtige Disko Bay achter ons laten.

Dag 8

De nederzetting van Sarfannguit

We brengen een bezoek aan de nederzetting Sarfannguit, wat betekent "de plaats van de kleine stroom", een toepasselijke naam voor een nederzetting aan de voet van de bergen en gletsjers in het verre binnenland. De iets meer dan 100 inwoners van de nederzetting leven van de jacht, het zetten van vallen en de visserij, meestal op jacht naar ridderforel, rendieren en muskusossen. Hoewel Sarfannguit vrij afgelegen ligt, is Sisimiut, de op één na grootste stad van Groenland, binnen enkele uren bereikt. De bereikbaarheid van zo'n grote stad is een onmisbaar economisch voordeel voor een kleine gemeenschap als Sarfannguit.

Een wandeling door de nederzetting biedt inzicht in het plattelandsleven in het huidige Groenland, waar moderne gemakken en technologische vooruitgang het leven hebben veranderd, maar waar de plaatselijke bevolking nog steeds veel waarde hecht aan het behoud van hun tradities en hun Inuit-erfgoed. We vervolgen onze reis naar de fjord van Kangerlussuaq, ook bekend als Sondre Stromfjord. Vooral het eerste deel van de fjord geeft ons panoramische uitzichten op hoge bergen en diepe valleien.

Dag 9

Kangerlussuaq, optionele sightseeing en de terugvlucht

's Nachts hebben we onze doortocht door de 160 kilometer lange Kangerlussuaq Fjord voltooid. Na het ontbijt aan boord van het schip nemen we afscheid van het personeel en zullen de zodiacs ons aan wal brengen. Vanwege de militaire geschiedenis van Kangerlussuaq en de huidige rol als belangrijk knooppunt voor de luchtvaart, blijft Kangerlussuaq vrij geïsoleerd van de rijke culturele tradities van Groenland, in vergelijking met andere regio's. Hoewel je bij een bezoek aan Kangerlussuaq nog steeds culturele ervaringen kunt opdoen, is de meest indrukwekkende attractie de omringende natuur, die vraagt om verkend te worden. Het is niet moeilijk om te zien dat het landschap van Kangerlussuaq grotendeels is gevormd door de laatste ijstijd, vaak eenvoudigweg "ijstijd" genoemd, zo'n 18.000 jaar geleden. De bergen zijn afgerond en zacht, en er zijn veel smeltwatermeren overgebleven. Van de inlandse ijskap, beter bekend als de Groenlandse ijskap, baant het smeltwater zich een weg door het poreuze morenelandschap en stroomt in de Kangerlussuaq Fjord. Het huidige klimaat van Kangerlussuaq wordt grotendeels beïnvloed door de beschutte ligging tussen de Groenlandse ijskap, de fjord en de bergen. Dit draagt bij tot de stabiele omstandigheden, minimale bewolking en ongeveer 300 heldere nachten per jaar.

Deze nabijheid van de ijskap, in combinatie met het continentale klimaat, is ook van groot belang voor de plaatselijke omstandigheden. Het droge klimaat, gecombineerd met warme winden die van de ijskap "vallen", kan resulteren in temperaturen die in de zomer oplopen tot 30°C, maar in de winter dalen tot een extreme -40°C, waardoor het het koudste bewoonde gebied van Groenland is. De reis eindigt met de terugvlucht vanuit Kangerlussuaq.

Oeps! Onze site doet het niet in deze browser

We raden je aan een andere browser te downloaden:

404-giraffe

Videobellen?

Je wilt met ons videobellen. Goed idee! Vul hieronder je gegevens in en we nemen contact met je op voor een datum en tijdstip.