Liever uw plannen telefonisch doornemen? Dat kan. Bel ons op 03 8080 258 of vul het formuliertje hiernaast in en we bellen u tijdens kantooruren zo snel mogelijk terug. Beloofd.

Askja Reizen hecht veel waarde aan de bescherming van uw persoonsgegevens. Lees onze privacyverklaring.

Dagprogramma 8 Dagen

Lente in West-Groenland

Terug Bekijk samenvatting

Beleef de lente in West-Groenland! De transformatie van de arctische winter naar de zomer duurt slechts kort en is intens. De middernachtzon tovert het land van duisternis naar volledig daglicht en doet de sneeuw smelten, De dagen worden warmer en de natuur gaat bloeien. De reis begint in Kangerlussuaq, springplank naar de enorme ijskap. Ilulissat, de volgende stop, ligt aan het bekende ijsfjord. Reusachtige ijsbergen schuren piepend en krakend door het fjord richting zee. Tijdens een boottocht door het fjord zul je je vergapen aan de enorme ijsbergen.

Dag 1

Accommodatie: Hotel Kangerlussuaq (LO)

Vlucht van Kopenhagen naar Kangerlussuaq en per 4WD op zoek naar muskusossen en ander wild

Met Air Greenland vlieg je in circa vier uur van Kopenhagen naar Kangerlussuaq. Hier is het ineens 4 uur vroeger dus je hebt een lange dag! Je arriveert ongeveer op dezelfde tijd dat je bent vertrokken uit Kopenhagen. Het voelt gelijk alsof je in een hele andere wereld terecht gekomen bent. Een lokale gids wacht je op en helpt met inchecken in Hotel Kangerlussuaq dat direct aan de terminal ligt. Van de gids ontvang je ook praktische tips over de omgeving en de excursies. 

Dag 2

Wandeling op de ijskap van Groenland!

Vandaag ga je op pad richting de ijskap. Met een krachtige 4WD voertuig rijd je door een divers landschap: door bergen, over vlaktes en semi-woestijnachtige valleien. De weg is slechts 27 km lang, maar de rit duurt bijna twee uur voordat je bij de ijskap bent. Uiteindelijk kom je in een fantastisch morenen landschap terecht. Aan het einde van de weg stap je uit en wandel je naar de ijskap. Alle tijd om te fotograferen en te genieten van het uitzicht. Goede kans trouwens dat je rendieren en muskusossen ziet. Later in het voorjaar zijn er ook vogels en bloemen. 

Dag 3

Vlucht naar Ilulissat, wandeling en welkomstdiner

De volgende stop op deze enerverende reis is Ilulissat, 45 minuten vliegen. Wegen tussen de nederzettingen zijn er niet. Tijdens de vlucht heb je geweldig zicht op het ijzige en desolate landschap. Bij de landing komt ineens het plaatsje in zicht, de gekleurde huizen springen eruit in de witte sneeuw. De komende dagen gaat het over ijs, sneeuw, hondensledes en niet te vergeten het lokale leven. Ilulissat is de derde plaats van Groenland, bestaat sinds 1741 en heeft nog geen vijfduizend inwoners. Niet geheel toevallig wordt het de ijsbergenhoofdstad van de wereld genoemd. Op maar weinig plaatsen ter wereld zijn ze zo reusachtig en talrijk.

We checken in bij het gezellige hotel Arctic, dat fraai aan het ijsfjord ligt. Daarna is het tijd voor een rondwandeling door Ilulissat. Hier leer je meer over de geschiedenis van dit plaatsje en over hoe men hier leeft zo noordelijk. Ilulissat stamt uit 1741 en tegenwoordig is het de derde stad in Groenland met meer dan 4500 inwoners. Wat je ziet en vooral zal horen zijn de duizenden sledehonden in het dorp die buiten in speciale hondenhokken verblijven. 

Tijdens een informatiebijeenkomst in de avond wordt meer verteld over het dorp en de verschillende excursies die je gaat maken. 's Avonds is er een welkomstdiner in het hotel.

Dag 4

Wandeling naar Sermermiut

De Disko Baai is één van Groenlands meest populaire bestemmingen, vooral vanwege het adembenemende Ilulissat Icefjord, dat ook op de UNESCO werelderfgoed lijst staat. NIet alleen vanwege de spectaculaire uitzichten over het ijsfjord maar ook door de vele culturele attracties en de samensmelting van het traditionele leven met de moderne stadsleven.

De wandeling naar de Sermermiut vallei zo'n anderhalve kilometer ten zuiden van Ilulissat is een beroemde. Als eerste maak je kennis met de overblijfselen van een jachtnederzetting van de Inuit. Daarna kom je uit bij het IJsfjord waar je werkelijk een adembenemend uitzicht op de ijsbergen hebt. 

Dag 5

Boottocht op het ijsfjord

De Diskobaai is één van de populairste plekken van Groenland. Dat komt vooral door de enorme ijsbergen die er ronddrijven. Tijdens een boottocht langs deze gigantische monsters zul je je ongetwijfeld klein en nietig voelen. Elke dag stroomt er meer dan 40 miljoen ton ijs het fjord in. De drijvende ijsbergen zijn gigantisch, soms meer dan 100 meter breed en lang – en met een hoogte tot 100 meter boven het wateroppervlak. Deze reuzen verzamelen zich aan het einde van de fjord, waardoor je een geweldige kans hebt om er tussen te varen. De ijsbergen zijn prachtig bij elk weertype; in de zon zijn de contrasten heel duidelijk, de blauwe tinten prachtig als het bewolkt is en de middernachtzon werpt 's nachts een unieke gloed op de ijssculpturen. De boottocht neemt 2,5 uur in beslag. Trek warme kleding aan! Overigens kan je ook een warm, traditioneel pak huren. 

Dag 6

Vrije dag in Ilulissat

De vrije dag in Ilulissat kun je naar eigen inzicht invullen. Een wandeling maken bijvoorbeeld naar de monding van het IJsfjord. Nergens anders kun je zo makkelijk en van zo dichtbij grote ijsbergen zien. Deze ijsbergen zijn afkomstig van de Kangia gletsjer, sinds jaar en dag de productiefste gletsjer van de wereld. Men zegt dat de ijsberg die de Titanic deed zinken hier vandaan komt. Het is heerlijk om zelf door het stadje te wandelen, de lokale supermarkt te bezoeken bijvoorbeeld, of het lokale koffiehuis en het oude woonhuis van Knud Rasmussen, Groenlands beroemdste ontdekkingsreiziger uit het begin van de vorige eeuw. 

Dag 7

Dagtrip naar Ilimanaq

Nog maar één generatie geleden woonden de Groenlanders in kleine nederzettingen die als parels aan een touwtje langs de kust lagen. Tegenwoordig zul je merken dat de meesten al dan niet gedwongen in steden wonen, hoewel Ilulissat nog steeds vier bloeiende nederzettingen heeft. Een daarvan is Ilimanaq, net ten zuiden van de Icefjord. Ilimanaq, wat "De plaats voor verwachtingen" betekent, was ooit een traditionele jachtnederzetting. Tegenwoordig heeft het een unieke mix van natuur, visserij, cultuur, toerisme en duurzaamheid. Deze ontwikkeling is mogelijk gemaakt dankzij de locatie van Ilimanaq ten zuiden van de Ilulissat Icefjord, gecombineerd met de restauratie van de oude koloniale gebouwen en natuurlijk de bouw van Ilimanaq Lodge.

Ilimanaq wordt tegenwoordig gezien als een goed voorbeeld voor toekomstige ontwikkelingen op het gebied van duurzaam toerisme in nederzettingen in heel Groenland. We varen door de Icefjord naar Ilimanaq, dat bijna 15 kilometer ten zuiden van Ilulissat ligt. Als we daar aankomen, neemt de gids je mee op een rondleiding door de nederzetting, met levensverhalen door de eeuwen heen. De reis duurt ongeveer 5 uur, waarvan 2-3 uur in Ilimanaq en inclusief wat snacks en verfrissingen.

Dag 8

Vlucht via Kangerlussuaq naar Kopenhagen

Na het ontbijt word je naar de luchthaven gebracht en vlieg je via Kangerlussuaq naar Kopenhagen. Het einde van een ongewone en fantastische reis.

Oeps! Onze site doet het niet in deze browser

We raden je aan een andere browser te downloaden:

404-giraffe

Gratis annuleren bij vertrek vóór 1 december

Tot 6 weken voor vertrek en geldig voor IJsland en Noorwegen (m.u.v. scheepsreizen)

Bekijk reizen Meer informatie

Videobellen?

Je wilt met ons videobellen. Goed idee! Vul hieronder je gegevens in en we nemen contact met je op voor een datum en tijdstip.