Liever uw plannen telefonisch doornemen? Dat kan. Bel ons op 03 8080 258 of vul het formuliertje hiernaast in en we bellen u tijdens kantooruren zo snel mogelijk terug. Beloofd.

Askja Reizen hecht veel waarde aan de bescherming van uw persoonsgegevens. Lees onze privacyverklaring.

Jouw bewaarde reizen

Trips

Dagprogramma 14 Dagen

100% IJsland

Terug Bekijk samenvatting

Tijdens deze hotelrondreis zie je heel veel van IJslands hoogtepunten, inclusief die van het vaak vergeten westen. Je reist in een kleine groep per bus met eigen Nederlandse reisbegeleiding. De overnachtingen zijn in hotels en veel maaltijden zijn inbegrepen. Dit is een reis waarbij je kennis maakt met echt alle facetten van IJsland: kust, fjorden, berggebieden, gletsjers, watervallen, kokende modderpoelen, de geiser, vissersdorpen en de leuke hoofdstad Reykjavík. 

Dag 1

Vlucht naar IJsland met Icelandair en rit richting Borgarnes

Vanaf Schiphol vlieg je ’s middags met Icelandair naar Keflavík in het zuidwesten van IJsland. De bus met chauffeur wacht je hier op. De reisleiding reist met je mee naar IJsland of staat op je te wachten op het vliegveld van Keflavik. Via de lavavelden en fjorden rijden we naar de eerste accommodatie in de omgeving van Borgarnes. Het is een mooie rit en een eerste kennismaking met de indrukwekkende vergezichten, weidsheid en het ruige landschap van IJsland.

Dag 2

Snaefellsnes

Vandaag rijden we naar het schiereiland Snaefellsnes. Het wordt ook wel IJsland in het klein genoemd, omdat dit een zeer gevarieerd gebied is. Het is een schiereiland met rijke vulkanische historie, er zijn leuke vissersplaatsen, mooie stranden, hoogland en op de uiterste westpunt ligt de Snaefellsjökull, een vulkaan met een gletsjer. De overnachting is dezelfde als de eerste dag of op het schiereiland Snaefellsnes. 

Dag 3

Ferry naar Westfjorden

Vroeg vertrek om op tijd in Stykkishólmur te zijn om aan boord te gaan van de veerboot over de Breidafjördur naar Brjánslaekur. De oranje vuurtoren verdwijnt langzaam uit zicht en we varen tussen eilandjes door. Halverwege passeren we het enige bewoonde eiland, Flatey, voordat we aankomen aan de zuidkant van de Westfjorden. We rijden naar de uiterste zuidwestpunt van de Westfjorden. Het grootste vogelspektakel van IJsland bevindt zich hier: gigantische vogelrots Látrabjarg. Hier nestelen in het vogelseizoen duizenden vogels waaronder papegaaiduikers, jan-van-genten, aalscholvers en alken.

Dag 4

Door de Westfjorden naar Dalir

Prachtige rit langs de zuidkant van de Westfjorden. Dit gebied heeft een uitgesproken fjordenlandschap met brede U-vormige fjorden die soms diep landinwaarts gaan. Er zijn weinig vlakke stukken land en de bergen rijzen op de meeste plekken steil op uit zee. Al met al een spectaculair landschap waar je met name rust zult vinden en maar weinig bevolking of andere reizigers tegenkomt. We overnachten op het schiereiland Dalir. 

Dag 5

Bus via Vatsnes naar Varmahlid

We laten de indrukwekkende fjorden achter ons en zien dat de bevolking weer toeneemt. Onderweg zie je diepe valleien met grasland en boerderijen. Op het schiereiland Vatsnes bezichtigen wij Hvítserkur, de basaltformatie met de vorm van een draak, vlakbij de kustlijn. Met een beetje geluk zien wij op de zandvlakte aan de overkant van het water zeehonden op de zandvlakte liggen. We overnachten in de omgeving van Varmahlid. Dit is de regio waar IJslandse paarden gefokt worden. 

Dag 6

Akureyri, optioneel walvisexcursie en naar omgeving Mývatn

Vanuit Varmahlid rijden we naar Akureyri, ook wel de hoofdstad van het noorden genoemd, gelegen aan IJslands langste fjord. Dit is wel een bezoek waard, om te winkelen, naar eenmuseum te gaan of om een kijkje te nemen in de botanische tuin. Na een stop hier gaan we verder naar de kleine noordelijke stad Husavík. Vanuit de haven van Husavík is het mogelijk een boottocht te maken op zoek naar walvissen. Deze optionele excursie is een echte aanrader en voor velen is dit een hoogtepunt van de reis. De komende twee nachten verblijven we in het gebied van Mývatn.

Dag 7

Bezoek hoogtepunten Mývatngebied, wandelingen

Nergens ter wereld tref je zoveel verschillende vulkanische verschijnselen op zo’n klein oppervlakte aan als bij Mývatn. Vandaag verkennen we de omgeving. We maken diverse wandelingen, o.a. bij de grillige lavaformaties van Dimmuborgir, de ringvormige explosiekrater Hverfjall en de zwarte lavavelden van Leirhnjúkur met zwavelbronnen en modderpoelen. Overal rond Mývatn bruist, borrelt, pruttelt en spuit het. In de grond zijn warme grijze modderpoelen, waar de dikke modder in kookt. Er zijn gaten waar stoom uit spuit en overal is de grond gekleurd door verschillende mineralen die er in opgelost zijn. Er zit hier veel zwavel in de bodem. Dat is te zien aan de gele kleur er we kunnen het zeker ook ruiken. 

Dag 8

Namaskard, via waterval Dettifoss naar omgeving Egilsstadir

Een mooie route voert ons naar meer fascinerende natuurfenomenen ten noordoosten van Mývatn. Eerst brengen we een bezoek aan de zwavelbronnen en modderpoelen van Námaskard. Vervolgens rijden we naar de wildstromende gletsjerrivier Jökulsá. Uiteraard stoppen we bij het punt waar deze met donderend geraas van de rotsen klettert, als Dettifoss waterval. Dit is één van de krachtigste watervallen van IJsland. We vervolgen de ringweg naar Egilsstadir in het oosten. 
De overnachting is in Egilsstadir of omgeving. 

Dag 9

Door de oostfjorden naar omgeving Höfn

We rijden langs de imposante fjordenkust van Oost-IJsland. De route die we vandaag naar het zuiden volgen kenmerkt zich door diepe fjorden die van elkaar gescheiden zijn door steile en hoge bergplateaus. Onderweg kunnen we de opmerkelijke trapsgewijze opbouw van zowel oude als jongere basaltlagen bewonderen. Uiteindelijk bereiken we ons overnachtingadres in Höfn. We zijn aangekomen in een deel van IJsland dat wordt gedomineerd door Europa’s grootste gletsjer, de Vatnajökull. 

Dag 10

IJsbergenmeer Jökulsárlón, optioneel vogelexcursie

Er staat een bijzonder hoogtepunt op het programma. Langs de prachtige kust van zuidoost IJsland reizen we naar het Jökulsárlón, een sprookjesachtig meer aan de voet van de Breidamerkurjökull, waar tal van ijsbergen in ronddrijven. Al wandelend langs de oever van het meer ontdek je steeds nieuwe ijsbergen in de meest wonderlijke vormen en witblauwe kleurschakeringen. In de middag is er de optie om de vogelexcursie naar Ingolfshöfdi te maken. Kaap Ingolfshöfdi is een landtong aan de kust waar duizenden vogels, zoals papegaaiduikers en grote jagers nestelen. Met een tractor plus huifkar rijd je er naartoe en een korte steile klim brengt je op de kaap.
We rijden verder langs de gletsjer naar de omgeving van Skaftafell voor de overnachting.

Dag 11

Skaftafell Nationaal Park en rit naar omgeving Vík

We rijden naar Skaftafell, waar we een wandeling maken in het Nationaal Park, dat ligt ingeklemd tussen twee gletsjertongen. Er is een bezoekerscentrum met informatie over nationaal park Skaftafell, dat een deel van Europa's grootste ijskap Vatnajökull beslaat. Je kunt het gletsjerijs van heel dichtbij bewonderen, zodat de scheuren en spleten in de ijsmassa goed te zien zijn. Er zijn tal van wandelmogelijkheden, onder andere naar de waterval, Svartifoss, die wordt omringd door gigantische basaltzuilen. Vervolgens rijden we door spoelzandvlaktes en lavavelden richting Vík aan de zuidkust. We overnachten in de omgeving.

Dag 12

Zuidkust met Skogafoss, Gullfoss en Geysir en rit naar Reykjavík

Vandaag bekijken we de bekendste bezienswaardigheden van IJsland. We beginnen met een bezoek aan de Skogafoss, één van de hoogste watervallen van IJsland. Vervolgens rijden we naar nóg een waterval, de Gullfoss. Deze imposante waterval wordt ook wel de gouden waterval genoemd. Een enorme hoeveelheid water valt hier in twee trappen naar beneden. Vlak daarbij is het hete bronnengebied Geysir met de actieve springbron Strokkur, die elke acht minuten wel tot 20 meter hoog spuit. Thingvellir is een Nationaal Park en hét nationale heiligdom bestaande uit een 6 kilometer brede en 40 kilometer lange verzakking, die wordt begrensd door diepe kloven en scheuren. Je kijkt je ogen uit als je hier wandelt. We vervolgen onze weg naar Reykjavík, waar we twee nachten verblijven.

Dag 13

Vrije dag Reykjavík

Vandaag is een vrije dag in Reykjavík. Deze kan je naar eigen voorkeur invullen. In Reykjavík en omgeving is van alles te zien en te doen: wat dacht je van een stadswandeling, winkelen, museumbezoek, de stad van boven bekijken vanuit de Halgrímmskerk of zwemmen in deze stad met een keuze van maar liefst zeven zwembaden. Je kunt de dag ook gebruiken om een excursie naar de beroemde Blue Lagoon te maken, voor een ontspannend bad in het blauwwitte water. Reykjavík beschikt ook over tal van gezellige cafés waar je heerlijk kunt nagenieten van deze reis. In de avond kunnen we gezamenlijk in één van de vele restaurants van Reykjavík uit eten (niet inbegrepen).

Dag 14

Bus naar Keflavík en vlucht naar Amsterdam met Icelandair

We nemen afscheid van IJsland en rijden naar Keflavík voor de terugvlucht naar Nederland met Icelandair.

Oeps! Onze site doet het niet in deze browser

We raden je aan een andere browser te downloaden:

404-giraffe

Videobellen?

Je wilt met ons videobellen. Goed idee! Vul hieronder je gegevens in en we nemen contact met je op voor een datum en tijdstip.