Liever uw plannen telefonisch doornemen? Dat kan. Bel ons op 03 8080 258 of vul het formuliertje hiernaast in en we bellen u tijdens kantooruren zo snel mogelijk terug. Beloofd.

Askja Reizen hecht veel waarde aan de bescherming van uw persoonsgegevens. Lees onze privacyverklaring.

Jouw bewaarde reizen

Trips

Dagprogramma 13 Dagen

Dwars door IJsland per 4WD

Terug Bekijk samenvatting

Het ruige binnenland, het stille noordoosten én de mooiste highlights van IJsland in één reis. Na de bekende geiser Strokkur en waterval Gullfoss, ga je het binnenland in. Je rijdt met je 4WD over de hooglandroute Kjölur dwars door de kale vlakte met grote gletsjers aan de horizon, om uit te komen bij het vulkanische gebied van Mývatn. Dan reis je naar de mooie bergen bij Borgarfjördur Eystri. Vanuit het dorp kun je prachtige wandelingen maken. Via de oostkust rijd je naar de grote Vatnajökull-gletsjer en het ijsbergenmeer. Aangezien je een 4WD hebt, bezoek je natuurlijk ook Landmannalaugar. Een rivier doorsteken is bij deze reis niet aan de orde, wel volg je jeeptracks.  

Dag 1 (ca. 90 km)

Vlucht naar Keflavík, via Reyjanes naar Reykjavík

Vanaf Schiphol vlieg je naar Keflavík, de internationale luchthaven in het zuidwesten van IJsland. Je 4WD auto staat klaar op het vliegveld, waarna je het schiereiland Reykjanes oprijdt. Hier kan je een rondrit maken door de zwarte lavavelden en langs de ruige kust. Dit is voor veel toeristen nog een onbekend gebied. Op meerdere plaatsen zijn hete bronnen met borrelende modderpoelen en stomende zwavelbronnen. Op dit schiereiland ligt ook de bekende Blue Lagoon. Hier kan je een bad nemen in het blauwwitte water dat afkomstig is van een geothermische centrale. Het water heeft een temperatuur van rond de 37°C, bevat veel zouten en heeft ook een genezende werking. Vervolgens rijd je naar de hoofdstad Reykjavík, waar je overnacht. 

Dag 2 (ca. 220 km)

Gouden cirkel: Thingvellir, Geysir en Gullfoss

De eerste dagrit volgt IJslands meest populaire excursieroute, de Golden Circle. Je rijdt naar Thingvellir. Dit Nationaal Park ligt precies op de plaats waar de Europese en Amerikaanse continenten van elkaar afdrijven, waardoor diepe scheuren in het landschap zijn ontstaan die nergens beter te zien zijn dan hier. Na Thingvellir rijd je naar Geysir, het bekende hete bronnen gebied met de geiser Strokkur. Tien kilometer verderop ligt de Gullfoss, IJslands beroemdste waterval. Je overnacht in de omgeving van de Gouden Cirkel.

Dag 3 (ca. 240 km)

De Kjölur hooglandroute en richting Varmahlíd

Je rijdt naar het noorden via de oude paardenroute Kjölur, die in het verleden al veel gebruikt werd om IJsland dwars door te steken. De route is tegenwoordig volledig overbrugd. Onderweg moet je beslist het beschermde hete bronnen gebied van Hveravellir bezoeken. Je treft hier een verscheidenheid aan hete bronnen en kunt ook zelf in het kleine badje plonsen om te ontspannen in het warme water. Je overnacht in de omgeving van Varmahlíd. Bij Varmahlíd kan je de museumboerderij van Glaumbaer bezichtigen. Daar kunt je ook morgen mee starten.

Dag 4 (ca. 230 km)

Akureyri, Godafoss waterval en optionele walvisexcursie

Je rijdt verder naar Akureyri, de grootste plaats in het noorden. In deze stad vind je onder meer een aantal musea, een botanische tuin en gezellige trendy cafeetjes om koffie te drinken. Vandaag heb je meerdere mogelijkheden om een walvisexcursie te ondernemen. Dit kan namelijk vanuit Dalvík (ten noorden van Akureyri), in Akureyri en in Húsavík. Je gaat aan boord van een authentieke vissersboot die je in het leefgebied van de walvis brengt. Er zijn diverse afvaarten per dag, dus afhankelijk van het weer kunt je zelf bepalen wanneer je meevaart. Vanuit Husavík is er de 'silent whalewatching' met een elektrische boot. Ga je daarna verder over het schiereiland Tjörnes, waar Húsavík ligt, dan kun je tot begin augustus pegaaiduikers bekijken, die hier aan de kust nestelen. Je rijdt tenslotte richting de kloof Ásbyrgi. Je overnacht de komende drie nachten in de landelijke omgeving tussen Húsavík en Ásbyrgi.

Dag 5 (ca. 340 km)

Vulkanisme bij Mývatn

Rond het meer Mývatn zijn zeer veel vulkanische verschijnselen te zien. Je hebt de hele dag de tijd om verschillende bijzondere plekken te bezoeken. De echte wandelliefhebber kan hier halve of hele dagtochten maken, maar er zijn ook korte routes uitgezet van bijvoorbeeld een uur. Een halve dagtocht is bijvoorbeeld de wandeling door het lava-labyrinth Dimmuborgir, naar de Hverfjall (een explosiekrater) en de Grotagjá (een grot met warm water). Een andere halve dagtocht is een bezoek aan het gebied rond de Krafla. Dit is een vulkanisch gebied, met lava en kraters, dat onder andere in de jaren zeventig en tachtig van de vorige eeuw nog actief was. Overal komt er stoom uit de grond en ruikt het naar zwavel.
Zeker de moeite waard is een bezoek aan het Nature bath bij Mývatn. Dit is een mineraalrijk bad gelegen in Jardbardshólar, vlakbij het pruttelende Námaskard.
 

Dag 6 (ca. 90 km)

Dettifoss waterval en Ásbyrgi kloof

Je bevind je al in een gebied dat minder toeristisch is, maar voordat je naar het weinig bezochte noordoosten van IJsland gaat, staan er nog een paar absolute hoogtepunten van de IJslandse natuurfenomenen op het programma. Deze zijn onderdeel van de zogenaamde Diamond Circle. 
Ásbýrgi is enorme hoefijzervormige kloof met steile wanden en is zo vervreemdend dat er allerlei theorieën over het ontstaan ervan de ronde doen. Het is ook een idyllische plek, die door zijn beschutte ligging dicht begroeid is met berkenbomen, waar watertjes stromen en zeer veel vogelsoorten te zien zijn. Over weg # 862 rijd je naar de Dettifoss waterval, één van de krachtigste watervallen van IJsland. Onderweg kan er gewandeld worden. Naar Hljódaklettar in Jökulsárgljúfur kloof, waar je grotten en unieke rotsformaties vindt, waaronder de zogenaamde Lava kerk. Of bij Raudhólar, een roodgekleurde keten van vulkanische bergen. 

Dag 7 (ca. 350 km)

Via Egilsstadir naar Noordoost-IJsland

Je gaat vandaag op weg naar het stille en minder bezochte noordoosten. Neem weg #85 voor een mooie route over het schiereiland Melrakkaslétta. Het kustgebied is uitzonderlijk mooi, met kleine baaien en lagunes. Je kunt de kust helemaal volgen ( 50 kilometer extra), wat zeker aan te raden is als vogels spotten jouw interesse heeft, of je steekt het schiereiland dwars over. Je komt sowieso bij de plaats Thórshöfn, dat aan het begin van het schiereiland Langanes. Rijd door naar Egilsstadir, de belangrijkste plaats in Oost-IJsland en sla vervolgens af naar het noorden. Een prachtige rit over de bergen brengt je bij Borgarfjördur Eystri. Hier verblijf je twee nachten.    

Dag 8

Papegaaiduikers spotten of wandelen bij Borgarfjördur Eystri

Vandaag kun je kennis maken met het dorp en de omgeving. Er zijn prachtige wandelingen te maken, want Borgarfjördur Eystri is omringd door bergen. Zodra je stijgt heb je fraai uitzicht. De bergen zelf hebben prachtige kleuren en zijn kaal en rotsig. Er zijn verschillende routes die verschillen in lengte. Er zijn lange wandelingen waarbij je over de bergen naar een volgende baai wandelt. Het is ook zeker aan te raden om naar de haven te rijden, die ongeveer vijf kilometer voorbij het dorp ligt. Hier is een zeer makkelijk toegankelijke vogelrots, waar o.a. papegaaiduikers nestelen (tot begin augustus). Er zijn ook een aantal kleine musea in het dorp.

Dag 9 (ca. 450 km)

IJsbergenmeer Jökulsárlón

Een dag met veel rijden en een aantal leuke stops. Je vervolgt je weg naar het zuiden langs de mooie oostkust. Warm aanbevolen is het haventje van Djúpivogur. In het havencafé kun je heerlijk gebak eten of lunchen. Er is ook een klein museum gevestigd. Je rijdt vervolgens richting Höfn gelegen aan de voet van de grootste gletsjer van Europa, de Vatnajökull. Een stukje verder ligt het prachtige gletsjermeer Jökulsárlón. In dit gletsjermeer drijven prachtige ijsbergen met de meest wonderlijke vormen. Je kunt langs het water lopen of een boottochtje maken. Het is ook mogelijk om een kajaktocht te maken met een kleine groep over een onbekend en goed verstopt ijsbergenmeer. Een zeer bijzondere ervaring om de ijsbergen van zo dichtbij te bekijken.  Tenslotte rijd je naar de omgeving van Skaftafell voor de overnachting.

Dag 10 (ca. 250 km)

Nationaal Park Skaftafell en naar Hella

Je start de dag in het Nationaal Park Skaftafell. Dit is een wandelgebied met veel gemarkeerde paden (wandelingen van 1 tot 8 uur). Je kunt o.a. naar de waterval Svartifoss lopen, of naar een gletsjertong. Een begeleide gletsjerwandeling behoort ook tot de mogelijkheden. Of kies voor een excursie naar het eilandje Ingólfshöfdi, het domein van papegaaiduikers, grote jagers en andere zeevogels. Je vervolgt je route naar de plaats Vík en verder langs de zuidkust. Bij Skógar vind je de waterval Skógafoss, waar het water 60 meter naar beneden valt. In Skógar is ook een museum, dat een goed beeld geeft van hoe de IJslanders leefden aan het begin van de vorige eeuw. Je rijdt verder en kunt onderweg nog een waterval bezoeken, de Seljalandsfoss, waar je met wat geklauter achterlangs kunt lopen. Overnachting in omgeving van Hella. 

Dag 11 (ca. 150 km)

Langs de zuidkust richting Landmannalaugar

Je duikt het binnenland in vandaag. Onderweg kun je bij helder weer de beroemde vulkaan Hekla zien. Je rijdt naar je overnachtingsadres, deze kan simpel zijn maar is prachtig gelegen in het verlaten binnenland.
Landmannalaugar is één van de mooiste berggebieden van IJsland, waar je naar keuze een kortere of langere wandeling kunt maken. Het landschap met ryolietbergen is kleurrijk en je loopt langs een meanderende rivier en door een lavaveld, hier en daar met pittige klimmetjes met als beloning een schitterend uitzicht. De indrukwekkende wandeling kun je afsluiten met een heerlijk bad in de warme bron van Landmannalaugar.
 

Dag 12 (ca. 190 km)

Rit naar Reykjavík

De reis gaat naar Reykjavík, om een laatste dag in de hoofdstad door te brengen. Je bent terug in de bewoonde wereld. Hier heb je ruime keuze uit restaurants, musea en winkels en galeries. Het havengebied Grandi is tegenwoordig populair met cafés of bezoek het architectonisch bijzonder congresgebouw Harpa, dat mooi aan het water ligt.   

Dag 13 (ca. 60 km)

Auto inleveren op luchthaven, vlucht naar Nederland

Je neemt afscheid van Reykjavík en IJsland. Vroeg in de ochtend rijd je met je auto naar Keflavík. Je levert de auto in op het vliegveld en neemt de terugvlucht naar Nederland.

Oeps! Onze site doet het niet in deze browser

We raden je aan een andere browser te downloaden:

404-giraffe

Videobellen?

Je wilt met ons videobellen. Goed idee! Vul hieronder je gegevens in en we nemen contact met je op voor een datum en tijdstip.