Liever uw plannen telefonisch doornemen? Dat kan. Bel ons op 03 8080 258 of vul het formuliertje hiernaast in en we bellen u tijdens kantooruren zo snel mogelijk terug. Beloofd.

Askja Reizen hecht veel waarde aan de bescherming van uw persoonsgegevens. Lees onze privacyverklaring.

Dagprogramma 13 Dagen

Dwars door IJsland per 4WD

Terug Bekijk samenvatting

Het ruige binnenland, het stille noordoosten én de mooiste highlights van IJsland in één reis. Na de bekende geiser Strokkur en waterval Gullfoss, ga je het binnenland in. Je rijdt met je 4WD over de hooglandroute Kjölur dwars door de kale vlakte met grote gletsjers aan de horizon, om uit te komen bij het vulkanische gebied van Mývatn. Dan reis je naar de mooie bergen bij Borgarfjördur Eystri. Vanuit het dorp kun je prachtige wandelingen maken. Via de oostkust rijd je naar de grote Vatnajökull-gletsjer en het ijsbergenmeer. Aangezien je een 4WD hebt, bezoek je natuurlijk ook Landmannalaugar. Een rivier doorsteken is bij deze reis niet aan de orde, wel volg je jeeptracks.  

Dag 1 (ca. 90 km)

Vlucht naar Keflavík, via Blue Lagoon of Reyjanes naar Reykjavík

Vanaf Schiphol vlieg je naar Keflavík, de internationale luchthaven in het zuidwesten van IJsland. Je 4WD auto staat klaar op het vliegveld, waarna je het schiereiland Reykjanes oprijdt. Hier kan je een rondrit maken door de zwarte lavavelden en langs de ruige kust. Dit is voor veel toeristen nog een onbekend gebied. Op meerdere plaatsen zijn hete bronnen met borrelende modderpoelen en stomende zwavelbronnen. Op dit schiereiland ligt ook de bekende Blue Lagoon. Hier kan je een bad nemen in het blauwwitte water dat afkomstig is van een geothermische centrale. Het water heeft een temperatuur van rond de 37°C, bevat veel zouten en heeft ook een genezende werking. Vervolgens rijd je naar de hoofdstad Reykjavík, waar je overnacht. Als je een late aankomst heeft op IJsland is het ook mogelijk om in de omgeving van de luchthaven verblijven zodat je niet zo ver meer hoeft te rijden. 

Dag 2 (ca. 220 km)

Gouden cirkel: Thingvellir, Geysir en Gullfoss

De eerste dagrit volgt IJslands meest populaire excursieroute, de Golden Circle. Je rijdt naar Thingvellir. Dit Nationaal Park ligt precies op de plaats waar de Europese en Amerikaanse continenten van elkaar afdrijven, waardoor diepe scheuren in het landschap zijn ontstaan die nergens beter te zien zijn dan hier. Na Thingvellir rijd je naar Geysir, het bekende hete bronnen gebied met de geiser Strokkur. Tien kilometer verderop ligt de Gullfoss, IJslands beroemdste waterval. Je overnacht in de omgeving van de Gouden Cirkel.

Dag 3 (ca. 240 km)

De Kjölur hooglandroute en richting Varmahlíd

Je rijdt naar het noorden via de oude paardenroute Kjölur, die in het verleden al veel gebruikt werd om IJsland dwars door te steken. De route is tegenwoordig volledig overbrugd. Onderweg moet je beslist het beschermde hete bronnen gebied van Hveravellir bezoeken. Je treft hier een verscheidenheid aan hete bronnen en kunt ook zelf in het kleine badje plonsen om te ontspannen in het warme water. Je overnacht in de omgeving van Varmahlíd. Bij Varmahlíd kan je de museumboerderij van Glaumbaer bezichtigen. Daar kunt je ook morgen mee starten.

Dag 4 (ca. 160 km)

Akureyri, Godafoss en Mývatn

Vandaag rijd je verder naar Akureyri, de zogenaamde hoofdstad van het noorden. In deze stad vind je onder meer een aantal musea, een botanische tuin en gezellige trendy cafeetjes om koffie te drinken. Vergeet ook niet de hooggelegen, avant-gardistische kerk met bijzondere glas-in-lood ramen te bezoeken Je hebt meerdere mogelijkheden om een walvisexcursie te ondernemen. Dit kan namelijk vanuit Dalvík (ten noorden van Akureyri), in Akureyri en in Húsavík. Op het schiereiland Tjörnes, waar Húsavík ligt, is bovendien de mogelijkheid om papegaaiduikers te bekijken. Je rijdt tenslotte richting Mývatn. Waar je de komende drie nachten in de landelijke omgeving bij Húsavík en het meer van Mývatn zal overnachten.

Dag 5 (ca. 200 km)

Vulkanisme bij Myvatn

Rond het meer Mývatn zijn zeer veel vulkanische verschijnselen te zien. Je hebt de hele dag de tijd om verschillende bijzondere plekken te bezoeken. De echte wandelliefhebber kan hier halve of hele dagtochten maken, maar er zijn ook korte routes uitgezet van bijvoorbeeld een uur. Een halve dagtocht is bijvoorbeeld de wandeling door het lava-labyrinth Dimmuborgir, naar de Hverfjall (een explosiekrater) en de Grotagjá (een grot met warm water). Een andere halve dagtocht is een bezoek aan het gebied rond de Krafla. Dit is een vulkanisch gebied, met lava en kraters, dat onder andere in de jaren zeventig en tachtig van de vorige eeuw nog actief was. Overal komt er stoom uit de grond en ruikt het naar zwavel.
Zeker de moeite waard is een bezoek aan het Nature bath bij Mývatn. Dit is een mineraalrijk bad gelegen in Jardbardshólar, vlakbij het pruttelende Námaskard.
 

Dag 6 (ca. 200 km)

Walvisexcursie Husavík en Ásbyrgi kloof

In deze omgeving zijn nog meer fascinerende natuurfenomenen te bezoeken. Een echte aanrader is om vanuit Húsavík een walvisexcursie te maken. Je gaat aan boord van een authentieke vissersboot die je na een klein uurtje varen in het leefgebied van de walvis brengt. Er zijn diverse afvaarten per dag, dus afhankelijk van het weer kunt je zelf bepalen wanneer je meevaart. De 'silent whalewatching' gaat met een elektrische boot.   
Ásbýrgi is enorme hoefijzervormige kloof met steile wanden en is zo vervreemdend dat er allerlei theorieën over het ontstaan ervan de ronde doen. Het is ook een idyllische plek, die door zijn beschutte ligging dicht begroeid is met berkenbomen, waar watertjes stromen en zeer veel vogelsoorten te zien zijn.

Dag 7 (ca. 250 km)

Dettifoss, via verlaten binnenland naar Egilsstadir

Je gaat vandaag op weg naar het stille en minder bezochte noordoosten. Eerst rijd je naar de ronduit spectaculaire waterval Dettifoss. Dit is één van de krachtigste en grootste watervallen. Door een prachtig en vrijwel verlaten woestijngebied reis je verder. Onderweg kun je, bij helder weer, één van IJslands mooiste tafelbergen, de breedgeschouderde Herdubreid,van afstand bekijken. Voor koffie of de lunch stop je bij Mödrudalur of Saenautasel, boerderijen waarvoor je de ringweg moet verlaten. Bij Egilsstadir, de belangrijkste plaats in Oost-IJsland, sla je af naar het noorden. Een prachtig erit over de bergen brengt je bij Borgarfjördur Eystri.    

Dag 8

Papegaaiduikers spotten of wandelen bij Borgarfjördur Eystri

Vandaag kun je kennis maken met het dorp en de omgeving. Er zijn prachtige wandelingen te maken, want Borgarfjördur Eystri is omringd door bergen. Zodra je stijgt heb je fraai uitzicht. De bergen zelf hebben prachtige kleuren en zijn kaal en rotsig. Er zijn verschillende routes die verschillen in lengte. Er zijn lange wandelingen waarbij je over de bergen naar een volgende baai wandelt. Het is ook zeker aan te raden om naar de haven te rijden, die ongeveer vijf kilometer voorbij het dorp ligt. Hier is een zeer makkelijk toegankelijke vogelrots, waar o.a. papegaaiduikers nestelen (tot begin augustus). Er zijn ook een aantal kleine musea in het dorp.

Dag 9 (ca. 450 km)

IJsbergenmeer Jökulsárlón

Een dag met veel rijden en een aantal leuke stops. Je vervolgt je weg naar het zuiden langs de mooie oostkust. Warm aanbevolen is het haventje van Djúpivogur. In het havencafé kun je heerlijk gebak eten of lunchen. Er is ook een klein museum gevestigd. Je rijdt vervolgens richting Höfn gelegen aan de voet van de grootste gletsjer van Europa, de Vatnajökull. Een stukje verder ligt het prachtige gletsjermeer Jökulsárlón. In dit gletsjermeer drijven prachtige ijsbergen met de meest wonderlijke vormen. Je kunt langs het water lopen of een boottochtje maken. Het is ook mogelijk om een kajaktocht te maken met een kleine groep over een onbekend en goed verstopt ijsbergenmeer. Een zeer bijzondere ervaring om de ijsbergen van zo dichtbij te bekijken.  Tenslotte rijd je naar de omgeving van Skaftafell voor de overnachting.

Dag 10 (ca. 250 km)

Nationaal Park Skaftafell en naar Hella

Je start de dag in het Nationaal Park Skaftafell. Dit is een prachtig en bloemrijk wandelgebied met veel gemarkeerde paden (wandelingen van 1 tot 8 uur). Je kunt o.a. naar de waterval Svartifoss lopen, de oude boerderij Sel met het dak van gras of nog verder omhoog. Er is een mooi uitzicht op de gletsjertongen en op de spoelzandvlaktes aan de zuidkust. Een begeleide gletsjerwandeling behoort ook tot de mogelijkheden. Neem een kijkje in het bezoekerscentrum. Ze hebben veel informatie en ook interessante beelden van IJslands natuurgeweld.
Ook kun je een excursie maken naar het eilandje Ingólfshöfdi, het domein van papegaaiduikers, grote jagers en andere zeevogels. Je vervolgt je route naar Vík. De weg gaat over een spoelzandvlakte, gevormd door de Katla, een vulkaan die schuil gaat onder de Myrdalsjökull ijskap. Deze is verbonden met de Eyjafjallajökull, die in 2010 bekend is geworden door de grote vulkaanuitbarsting. In de omgeving van Vík liggen een aantal vogelrotsen, waarbij je Dyrhólaey zeker niet mag overslaan. Tot begin augustus nestelen hier papegaaiduikers (van mei tot circa 20 juni is het gebied beperkt geopend i.v.m. het broedseizoen).
Bij Skógar vind je de waterval Skógafoss, waar het water 60 meter naar beneden valt. Achter de Skógafoss bevinden zich nog meer watervalletjes, zeker de moeite waard om naar te wandelen omdat ze minder bezocht worden. In Skógar is ook een museum, dat een goed beeld geeft van hoe de IJslanders leefden aan het begin van de vorige eeuw. Je rijdt verder en kunt onderweg nog een waterval bezoeken, de Seljalandsfoss, waar je met wat geklauter achterlangs kunt lopen. Overnachting in omgeving van Hella. 

Dag 11 (ca. 150 km)

Langs de zuidkust richting Landmannalaugar

Je duikt het binnenland in vandaag. Onderweg kun je bij helder weer de beroemde vulkaan Hekla zien. Je rijdt naar je overnachtingsadres, deze kan simpel zijn maar is prachtig gelegen in het verlaten binnenland.

Landmannalaugar is één van de mooiste berggebieden van IJsland, waar je naar keuze een kortere of langere wandeling kunt maken. Het landschap met ryolietbergen is kleurrijk en je loopt langs een meanderende rivier en door een lavaveld, hier en daar met pittige klimmetjes met als beloning een schitterend uitzicht. De indrukwekkende wandeling kun je afsluiten met een heerlijk bad in de warme bron van Landmannalaugar.
 

Dag 12 (ca. 190 km)

Rit naar Reykjavík

 Aansluitend reis je naar Reykjavík. Hier heb je ruime keuze uit de vele restaurants die Reykjavík telt en voor de liefhebber kan er gestapt worden tot in de vroege uurtjes.

Dag 13 (ca. 60 km)

Auto inleveren op luchthaven, vlucht naar Nederland

Je neemt afscheid van Reykjavík en IJsland. Vroeg in de ochtend rijd je met je auto naar Keflavík. Je levert de auto in op het vliegveld en neemt de terugvlucht naar Nederland.

Oeps! Onze site doet het niet in deze browser

We raden je aan een andere browser te downloaden:

404-giraffe

Gratis annuleren bij vertrek vóór 1 december

Tot 6 weken voor vertrek en geldig voor IJsland en Noorwegen (m.u.v. scheepsreizen)

Bekijk reizen Meer informatie

Videobellen?

Je wilt met ons videobellen. Goed idee! Vul hieronder je gegevens in en we nemen contact met je op voor een datum en tijdstip.