Liever uw plannen telefonisch doornemen? Dat kan. Bel ons op 03 8080 258 of vul het formuliertje hiernaast in en we bellen u tijdens kantooruren zo snel mogelijk terug. Beloofd.

Askja Reizen hecht veel waarde aan de bescherming van uw persoonsgegevens. Lees onze privacyverklaring.

Dagprogramma 14 Dagen

Langs vakantiehuisjes op IJsland

Terug Bekijk samenvatting

Doordat je tijdens deze IJsland rondreis meerdere nachten op één plek in een vakantiehuisje verblijft, kun je in alle rust de omgeving verkennen. Op je gemak bekijk je de hoogtepunten van de IJslandse natuur. Je rijdt heel IJsland rond, langs het ijsbergenmeer en de fjordenkust. Bij Mývatn ga je op ontdekkingstocht in een omgeving vol vulkanische verschijnselen.Je hebt nog tijd om het Skagafjördur te bezoeken en sluit de reis af in de hoofdstad Reykjavík. De huisjes zijn comfortabel ingericht en bedlinnen en eindschoonmaak zijn inbegrepen.

Dag 1 (ca. 100 km)

Vlucht naar IJsland vanaf Nederland en naar huisje bij Selfoss/Laugarvatn

Vanaf Schiphol vlieg je in drie uur naar Keflavík, de internationale luchthaven in het zuidwesten van IJsland, waar je in de middag arriveert. Je huurauto staat klaar op het vliegveld en na de nodige formaliteiten kun je op weg gaan naar het eerste overnachtingsadres. Het is handig om onderweg wat inkopen te doen. Tussen het vliegveld Keflavík en Reykjavík is o.a. een Bonus supermarkt en verderop je route ligt de plaats Selfoss. Dit is een klein dorp met direct aan de weg een hele grote supermarkt, waar werkelijk van alles te koop is. Je bent hier in de buurt van je eerste overnachtingsadres, waar je vier nachten verblijft. 

Dag 2

Bezoek Geysir, Gullfoss en Thingvellir

Je eerste dagrit van de IJsland vakantie volgt IJslands meest populaire excursieroute, de Golden Circle. Thingvellir ligt precies op de plaats waar de Europese en Amerikaanse continenten van elkaar afdrijven, waardoor diepe scheuren in het landschap zijn ontstaan die nergens beter te zien zijn dan hier. Na het bezoek aan Thingvellir rijd je naar Laugarvatn. Het is een aanrader om een bezoek te brengen aan het stoombad Laugarvatn Fontana Spa. Nadat je helemaal ontspannen bent rijd je naar Geysir, het bekende hete bronnen gebied van IJsland. Hier vergaap je je aan de geiser Strokkur, die wel tot 20 meter hoog de lucht inspuit. IJslands beroemdste waterval Gullfoss ligt een paar kilometer verder dan Geysir. Hier valt een enorme hoeveelheid water in twee trappen naar beneden, wat een bijzonder spectaculair gezicht is. 

Dag 3

Zuidkust van IJsland tot aan Vík

We raden je aan om een dag uit te trekken om naar de hoogtepunten te gaan. Op dag 5 vervolg je de rondreis door IJsland ook langs de zuidkust maar dan heb je niet heel veel tijd om alle mooie plaatsen te bezoeken. Het is jammer aan de mooie plekken voorbij te rijden. Dus volg de ringweg langs de dorpjes Hella en Hvolsvöllur. Onderweg heb je mooi uitzicht op IJslands beroemdste vulkaan, de Hekla, die voor het laatst in 2000 tot uitbarsting kwam. Ook kun je de Westmaneilanden voor de kust zien liggen. Vanaf de haven bij Landeyar ben je met de ferry in een half uur op Heimaey. Het grootste en enige bewoonde eiland van de Westmaneilanden. Als je het goed plant kun je vandaag een bezoekje brengen aan deze eilandengroep met  een rijke vulkanische historie. Op Heimaey is in 1973 de Helgafell uitgebarsten. Tijdens je bezoek krijg je een goede indruk van het leven op dit eiland zo onder de rook van de vulkaan. Voorbij Hvolsvöllur kun je een bezoekje brengen aan de waterval Seljalandsfoss en dan rijd je naar Skógar, dat vooral bekend is om de grote waterval Skógafoss, waar het water 60 meter loodrecht naar beneden valt. Je bent er ook vlak bij de Sólheimajökull. Deze gletsjertong hoort bij de Mýrdalsjökull ijskap en het is mogelijk om met een gids een gletsjerwandeling te maken, waarbij je anderhalf uur op het ijs bent. In de omgeving van Vík liggen een aantal vogelrotsen, waarbij je Dyrhólaey zeker niet mag overslaan. Tot begin augustus tref je hier grote aantallen papegaaiduikers aan. Uiteindelijk rijd je weer terug naar je vakantiehuisje in de omgeving van de Gouden Cirkel.

Dag 4

Blue Lagoon en Reykjanes of excursie Landmannalaugar

Het schiereiland Rekjanes ligt ten zuiden en zuidwesten van Reykjavík. De natuur heeft er een mooi landschap gevormd. Bijna het gehele schiereiland bestaat uit en is bedekt met lava. Veel wegen zijn van zwart vulkanisch zand en juist deze zijn veel gebruikt in diverse auto reclames. Je rijdt een mooie ronde langs het meer Kleifarvatn en het nabij gelegen hete bronnengebied Krýsuvík, met kokende en rokende modderpoelen. In het vissersplaatsje Grindavík neem je een kijkje in de haven en natuurlijk ga je naar de Blue Lagoon en neem je een bad in het blauwwitte water temidden van zwarte lavarotsen. Het water heeft een temperatuur van rond de 37°C, bevat veel zouten en heeft ook een genezende werking. Als je terug naar het huisje rijdt en nog tijd over hebt is een excursie naar de lava tunnel Raufarhólshellir een aanrader. Je loopt over lava van zeker 5000 jaar oud en ziet de verschillende sculpturen in de grot.

Een andere optie is een excursie naar het spectaculaire binnenland bij Landmannalaugar. Als je een 4WD huurauto hebt, kan je hier ook zelf naar toe rijden. Landmannalaugar is één van de mooiste berggebieden van IJsland, waar je naar keuze een kortere of langere wandeling kunt maken. Het landschap met ryolietbergen is kleurrijk en je loopt langs een meanderende rivier en door een lavaveld, hier en daar met pittige klimmetjes met als beloning een schitterend uitzicht. De indrukwekkende wandeling kun je afsluiten met een heerlijk bad in de warme bron van Landmannalaugar. 

Dag 5 (ca. 230 km)

Nationaal Park Skaftafell

Na drie dagen in het vakantiehuisje, ga je weer op pad voor een prachtige dag met een aantal hoogtepunten van IJsland. Wederom rijden we langs de zuidkust via Vík en Kirkjubaejarklaustur naar het gebied van de Vatnajökull. Deze ijskap is zo groot dat alle gletsjers van Scandinavië en het Alpengebied er gemakkelijk in verdwijnen. Het Nationaal Park Skaftafell ligt tussen twee gletsjertongen van de Vatnajökull. Hier kunnen verschillende wandelingen gemaakt worden zoals naar de waterval Svartifoss, die bekend is door de basaltformaties waarlangs het water naar beneden klettert. Je overnacht een nacht in een hotel in de omgeving van Kirkjubaejarklaustur of Skaftafell

Dag 6 (ca. 380 km)

IJsbergenmeer Jökulsárlón en door naar de Oostfjorden

Vandaag ga je nog een ander aspect van deze grote Vatnajökull gletsjer bewonderen; het betoverend mooie ijsbergenmeer, Jökulsárlón. Sinds het als decor heeft gediend voor twee James Bondfilms, kent vrijwel iedereen het en als je er zelf stopt en een eerste blik op de ronddobberende ijsbergen werpt begrijp je waarom velen in de ban van het meer zijn en dit als hoogtepunt van de IJsland reis zien. Je kunt hier heerlijk wandelen en al struinend langs de oever van het meer ontdek je steeds nieuwe ijsbergen in de meest wonderlijke vormen. Als alternatief voor de wandeling kun je een boottocht op het meer maken. Let ook op of je geen zeehondjes ziet zwemmen in de smalle doorgang naar zee. Je rijdt vervolgens door naar de Oostfjorden. Aan de fjorden liggen leuke visserplaatsjes, waarvan in ieder geval Djúpivogur een korte stop wel waard is. Je overnacht twee nachten in een huisje in Oost-IJsland.

Dag 7

Dag in Oostfjorden

Je hebt een hele dag in de Oostfjorden. Rondom Egilsstadir kun je enkele mooie plekken bezoeken zoals de watervallen Hengifoss en Litlanesfoss, het bos van Hallormsstadur of je kunt het binnenland in rijden. Een echte aanrader is ook om vandaag het dorp Borgarfjördur Eystri bezoeken. Vanaf Egilsstadir volg je de weg door een niemandsland, van wijde rivieren, plassen, grasvlaktes en soms een soort duinlandschap. Vlak voor de plaats Borgarfjördur Eystri gaat de weg een bergpas over, waarbij je fantastisch uitzicht hebt op de omgeving. De weg houdt in het dorp op. Hier wonen 100 mensen in gekleurde huizen aan het fjord. Er zijn prachtige wandelingen te maken, want Borgarfjördur Eystri is omringd door mooie bergen. Zodra je stijgt heb je fraai uitzicht. De bergen zelf hebben prachtige kleuren en zijn kaal en rotsig. Er zijn verschillende routes, waarbij je over de bergen naar een volgende baai wandelt. Bij Borgarfjördur Eystri kun je ook een korte wandeling maken, of je rijdt naar de haven, die ongeveer 5 kilometer voorbij het dorp ligt. Hier is een zeer makkelijk toegankelijke vogelrots, waar o.a. papegaaiduikers nestelen (tot begin augustus). Er zijn ook een aantal kleine musea.

Dag 8 (ca. 175 km)

Vulkanisme bij Mývatn

Vandaag vervolg je de rondreis door IJsland richting het noorden. Vanaf Egilsstadir voert de ringweg over de hoogvlakte Jökulsdalsheidi, waar je een beeld krijgt van het kale woestijnachtige binnenland. Bij mooi weer kun je wel heel ver kijken. Let maar eens op of je de breedgeschouderde tafelberg Herdubreid kunt spotten aan de horizon. Je rijdt naar de omgeving van Mývatn, waar je je intrek neemt in een vakantiehuisje. Deze regio is zeer populair en we gebruiken een aantal verschillende plekken met huisjes: in de buurt van Mývatn zelf, bij Husavík 50 kilometer noordelijker, of bij Akureyri 80 kilometer ten westen van Mývatn. Aangezien je de komende dagen de hele regio zult verkennen, zijn alle locaties zeer geschikt. 

De omgeving van Mývatn is zo fascinerend dat je meerdere dagen kunt gebruiken om het gebied goed te verkennen. Met je auto rijd je naar verschillende interessante plekken om daar te voet verder te gaan. De echte wandelliefhebber kan hier halve of hele dagtochten maken, maar er zijn ook korte routes uitgezet van bijvoorbeeld een uur. De hoogtepunten zijn het lava-labyrinth Dimmuborgir, de explosiekrater Hverfjall en de Grotagjá, een grot met warm water. Het gebied rond de Krafla is een actief vulkanisch gebied, met lava en kraters, dat onder andere in de jaren zeventig en tachtig van de vorige eeuw nog actief was. Overal komt er stoom uit de grond en ruikt het naar zwavel. Tot slot is Námaskard één van de mooiste en gemakkelijkst bereikbare solfatarenvelden in dit gebied. Hier zijn kokende modderpoelen, zwavelbronnen en stoomgaten te zien. De grond is gekleurd door de vele mineralen die in het gesteente zijn opgelost. Na al die indrukken is het heerlijk om te ontspannen en dat kan in het Nature Bath bij Mývatn. Dit is een mineraalrijk bad gelegen in Jardbardshólar, vlakbij het pruttelende Námaskard.

Dag 9

Húsavík, Ásbyrgi en Dettifoss

Een mooie route voert ons naar nog meer fascinerende natuurfenomenen, dit keer ten noordoosten van Mývatn. Vanuit Húsavík is een indrukwekkende walvisexcursie te maken. Je gaat aan boord van een authentieke vissersboot die je na een klein uurtje varen in het leefgebied van de walvis brengt. Er zijn diverse afvaarten per dag, dus afhankelijk van het weer kun je zelf bepalen wanneer je meevaart. Vervolgens rijd je door naar het park Ásbýrgi. De hoefijzervormige kloof met steile wanden is zo vervreemdend dat er allerlei theorieën over het ontstaan ervan de ronde doen. Het is een idyllische plek, die door zijn beschutte ligging dicht begroeid is met berkenbomen, waar watertjes stromen en zeer veel vogelsoorten te zien zijn. Bij de waterval Dettifoss kun je ook nog doorlopen naar de meer stroomopwaarts gelegen Selfoss. Je maakt het rondje weer af door weer naar je vakantiehuisje te rijden.

Dag 10

Mývatn of Askja vulkaan

Vandaag kun je nog een dag in de omgeving van Mývatn doorbrengen. Er is genoeg te zien, je kunt wandelen en nog een keer naar het Myvatn Nature Bath gaan. Wie in de maanden juli en augustus in dit gebied is, kan deze dag gebruiken om een dagexcursie naar de spectaculaire vulkaan Askja te maken. Heb je een 4WD auto dan kun je proberen of je zelf de Askja kunt bereiken. Neem hier ruim de tijd voor en neem voldoende eten en drinken mee, want het is een lastige route met de nodige rivierdoorsteken. Heb je een gewone auto of neem je liever het zekere voor het onzekere, dan kun je een excursie boeken vanuit Mývatn. In het binnenland van IJsland ligt de Askja, een reusachtig ingezakte krater omringd door een weergaloos maanlandschap. Astronauten hebben hier in het verleden getraind en als je dit gebied bezoekt zul je vanzelf begrijpen waarom.

Dag 11 (ca. 175 km)

Godafoss, Akureryi en Skagafjördur

Een korte rit brengt je bij de waterval Godafoss. De waterval is 12 meter hoog en prachtig van vorm. Het is aan te raden om vanaf de ringweg naar de Godafoss te lopen, omdat ook de kloof waar de rivier door stroomt zeer indrukwekkend is met fraaie rotsvormen en allerlei kleine watervalletjes. Vervolgens rijd je naar Akureyri, ook wel de hoofdstad van het noorden genoemd. Eindelijk weer een stad, met wel 18.000 inwoners, een aantal musea en een winkelstraat met gezellige trendy cafés. Tevens aan te raden, is de mooie botanische tuin en de architectonisch interessante kerk, met prachtige glas-in-lood ramen. Vervolgens rijd je over de ringweg naar de Skagafjördur. De omgeving van dit fjord is bekend om de vele IJslandse paarden. Een bijzonder sterk ras van kleine, krachtige paarden. Morgen kun je een ritje maken als je wilt. Je overnacht twee nachten in de omgeving van Varmahlíd.

Dag 12

Dag in Skagafjördur regio, optioneel paardrijden of raften

Je kunt dichtbij huis het avontuur zoeken, door zelf een paardrijrit te maken. De eigenaar van de vakantiewoning regelt dat graag voor je. Tevens kan hij je helpen met het boeken van een spectaculaire riverrafting tocht. Natuurlijk onder deskundige begeleiding. Voor wie dat allemaal wat veel is kan met de auto een tocht gemaakt worden langs de mooie kust van de Skagafjördur, naar het dorpje Siglufjördur. Dit was in de eerste helft van de 19de eeuw het belangrijkste centrum voor de haringvisserij. Het museum ter plaatse geeft een nostalgisch beeld van de opkomst, bloei en teloorgang van de ooit zeer lucratieve en grootschalige haringhandel. Op de heen- of terugweg stop je vlakbij Varmahlíd, bij de museum-turfboerderij Glaumbaer. Een stop bij het nieuwe zwembad in Hofsos is ook de moeite waard. Dit zwembad heeft een spectaculair uitzicht over het fjord. Hier kun je een kijkje nemen in de historische boerderij met grasdak en zien hoe de mensen vroeger leefden. Er is ook een leuk koffiehuis waar je heerlijke IJslandse specialiteiten kunt proeven.  

Dag 13 (ca. 275 km)

Reykholtsdal of Kjölur, naar Reykjavík

Op weg naar Reykjavík kun je het Reykholtsdal inrijden. Even ten oosten van de plaats Reykholt liggen de sierlijke watervallen van Hraunfossar, die halverwege de lava tevoorschijn komen. Wat verder in dezelfde rivier ligt nog een waterval, de Barnafoss. Bezoek ook de Deildartunguhver, IJslands grootste hete bron, met 200 liter kokend water per seconde. Je kunt hier ook een geothermisch bad vinden: Krauma. Het warme water van de bron wordt gemengd met water van de gletsjer. 
Na Borgarnes is ook een mooie Spa aan het Hvalfjördur, Hvammsvík hotsprings. Deze ligt prachtig aan het fjord. 

Met een 4WD huurauto kun je over de route Kjölur naar het zuiden rijden. Ongeveer 25 km voorbij Varmahlíd begint deze hooglandroute dwars door het kale binnenland, langs grote gletsjers. Je rijdt er niet snel, dus start op tijd. Je komt dan niet in het Reykholtsdal.

Uiteindelijk bereik je de hoofdstad van IJsland: Reykjavík waar je in een appartement verblijft bij het centrum.

Reykjavík is een moderne hoofdstad met een levendig centrum. Er is genoeg te beleven: veel mooie winkels in de hoofdstraat, diverse musea, moderne architectuur en bij mooi weer kun je naar het bijzonder strand van Reykjavík, Nauthólsvík. In de avond heb je keuze uit de vele restaurants die Reykjavík telt en voor de liefhebber kan er gestapt worden tot in de vroege uurtjes.

Dag 14 (ca. 60 km)

Auto inleveren op de luchthaven, vlucht naar Nederland

Je neemt afscheid van IJsland. Je rijdt met je auto naar de luchthaven. Je levert de auto in op het vliegveld en vliegt terug naar Nederland.

Oeps! Onze site doet het niet in deze browser

We raden je aan een andere browser te downloaden:

404-giraffe

Videobellen?

Je wilt met ons videobellen. Goed idee! Vul hieronder je gegevens in en we nemen contact met je op voor een datum en tijdstip.