Liever uw plannen telefonisch doornemen? Dat kan. Bel ons op 03 8080 258 of vul het formuliertje hiernaast in en we bellen u tijdens kantooruren zo snel mogelijk terug. Beloofd.

Askja Reizen hecht veel waarde aan de bescherming van uw persoonsgegevens. Lees onze privacyverklaring.

Jouw bewaarde reizen

Trips

Dagprogramma 14 Dagen

Rond IJsland in vakantiehuisjes

Terug Bekijk samenvatting

Geniet in de prachtige IJslandse herfst en het voorjaar van dit wonderschone eiland. Ervaar de rust van de natuur en het relaxte reisschema. Je verblijft bijna steeds twee of drie nachten in een vakantiehuisje. Reis naar de hoogtepunten van IJsland, zoals de watervallen, geisers, gletsjers, fjorden en het vulkanisme bij het meer Mývatn. Je rijdt met je 4WD huurauto het hele eiland rond en verblijft vooral in huisjes en een enkel hotel. Ideaal voor reizigers zonder haast met een flexibele instelling. 

Dag 1 (ca. 100 km)

Vlucht naar IJsland en richting gouden cirkel

Vanaf Schiphol vlieg je in drie uur naar Keflavík, de internationale luchthaven in het zuidwesten van IJsland, waar je in de middag arriveert. Je huurauto staat klaar op het vliegveld en na de nodige formaliteiten kun je op weg gaan naar het eerste huisje. Het is handig om onderweg wat inkopen te doen. Tussen het vliegveld Keflavík en Reykjavík is o.a. een Bonus supermarkt en verderop op je route ligt de plaats Selfoss. Dit is een klein dorp met direct aan de weg een hele grote supermarkt, waar werkelijk van alles te koop is. Je bent hier in de buurt van je eerste overnachting en je verblijft hier drie nachten.

Dag 2 (ca. 180 km)

Gouden cirkel: Thingvellir, Geysir en Gullfoss

De eerste dag van jouw IJsland rondreis heb je alle tijd voor de populaire gouden cirkel. Je rijdt naar Thingvellir. Dit Nationaal Park ligt op de plaats waar de Europese en Amerikaanse continenten van elkaar afdrijven, waardoor diepe scheuren in het landschap zijn ontstaan die nergens beter te zien zijn dan hier. Je kunt verschillende korte wandelingen maken. Bezoek ook het bekende hete bronnen gebied met de geiser Strokkur. Je raakt er nauwelijks uitgekeken. Nog tien kilometer verder heb je de eerste grote waterval in het vizier, de Gullfoss, IJslands beroemdste waterval waar het water naar beneden stort in twee trappen en in de winter mooie ijsformaties vormt. Je verblijft nog in de omgeving van Selfoss. Alvast de eerste goede plaats om het noorderlicht te spotten. Misschien wel vanuit de hotpot bij het huisje!

Dag 3 (ca. 180 km)

Laugarvatn en optioneel bezoek lavagrot

Doe vandaag lekker rustig aan en ga naar Laugarvatn om een bad te nemen bij Laugarvatn Fontana Spa. Je kunt hier ook ook lekker lunchen. Kijk of je de route zo kunt plannen dat je de explosiekrater Kerid gelijk meepikt. Heb je nog zin om wat verder te rijden, ga naar het dorpje Hveragerdi. Het zwembad hier is beslist een aanrader. Ten zuiden van Hveragerdi kun je de lavagrot Raufarshellir bezoeken. De gids neemt je mee in een ongekende en onbekende wereld van gestolde lava. Er zijn nog meer opties voor vandaag of misschien morgen, zoals de (zandsteen)grotten bij Hella, die vroeger bewoond waren en het Lava Centre in Hvolsvöllur. Zo maak je al kennis met alle vormen van vulkanisme in IJsland.  

Dag 4 (ca. 225 km)

De zuidkust

De tocht van vandaag voert je langs de zuidkust van IJsland. Je rijdt langs Hvolsvöllur en onderweg heb je verder mooi uitzicht op IJslands beroemdste vulkaan, de Hekla, die voor het laatst in 2000 tot uitbarsting kwam. Ook kun je de Westmaneilanden voor de kust zien liggen. Bezoek zeker de watervallen Seljalandsfoss en Skogafoss. In de winter kunnen de watervallen deels bevroren zijn, wat een prachtig gezicht is. Je kunt bijna niet stoppen met foto’s maken! Vanaf de ringweg heb je bij goed weer ook zicht op één van de gletsjers van IJsland, de Myrdalsjökull. en bij het dorp Vík kun je de benen strekken op de zwarte stranden. Eventueel Voorbij Vík rijd je over een spoelzandvlakte gevormd door de Katla vulkaan die schuil gaat onder de Mýrdalsjökull ijskap. Vervolgens komt Kirkjubaejarklaustur in zicht. Een goede stopplaats. Je kunt er boodschappen doen en lekker koffie drinken.
Je verblijft twee nachten in de omgeving van Kirkjubaejarklaustur.

Dag 5 (ca. 120 km)

Skaftafell N.P.

Je bent in het gebied dat wordt gedomineerd door de grote Vatnajökull gletsjer. Bij helder weer zie je de gletsjertongen en zelfs de ijskap liggen. Het is tijd om de wandelschoenen aan te trekken. Vandaag kun je naar het Nationaal Park Skaftafell gaan, gelegen tussen twee gletsjertongen. Hier zijn een aantal gemarkeerde wandelingen te maken, (1 tot wel 8 uur) onder andere naar de waterval Svartifoss. In de winter zijn niet alle paden open, maar genoeg om je aan de gletsjer te vergapen. Er is ook een korte wandeling, zonder klimmen, die je naar het einde van de gletsjertong leidt. Je kunt het ijs hier aanraken! 

Dag 6 (ca. 190 km)

Het ijsbergenmeer

Een spectaculaire dag met deze route richting het oosten. Eén van de gletsjertongen van de Vatnajökull komt uit bij verschillende meertjes. Neem hier ruim de tijd voor. De bekendste is gletsjermeer Jökulsárlón. Tal van ijsbergen in de meest wonderlijke vormen dobberen rond. Je blijft foto's maken. Ook de witte ijsbergen op het zwarte strand zijn fotogeniek.  
De overnachting is in een hotel in de omgeving van Höfn, voor één nacht.

Dag 7 (ca. 250 km)

De Oostfjorden

De mooie natuur van Oost-IJsland lonkt. Via de fjordenroute rijd je langs aflopende fjordkliffen, vriendelijke baaien en vissersdorpen. Warm aanbevolen onderweg is een bezoek aan het plaatsje Djúpivogur. In het sfeervolle havencafé kun je heerlijk gebak eten of lunchen. Loop ook even naar de haven en bewonder het kunstproject Eggin í Gleðivík - the Eggs at Merry bay. Afhankelijk van waar je overnacht kun je vandaag en morgen het programma invullen. 
Je verblijft twee nachten in een huisje bij Djúpivogur of Eskifjördur.

Dag 8 (ca. 200 km)

Omgeving Egilsstadir

Neem de tijd om rond het Lagarfljót meer te rijden, ten zuiden van Egilsstadir. Een prachtige route met mooie stops om een stukje te wandelen, zoals bij het Hallormsstaður 'bos' en de Hengifoss en Litlanesfoss watervallen, misschien wel met een laagje sneeuw. Houd ook je ogen open voor rendieren, want die komen in de winter vanuit de hooglanden op zoek naar betere graasgebieden. In Egilsstadir is een leuk klein 'erfgoed museum' (niet elke dag open) en er zijn restaurants en supermarkten. Vooral aan te raden is een bezoek aan Vök Baths. Er is geen betere plek om op te warmen en als het donker is te kijken of er noorderlicht is.

Dag 9 (ca. 340 km)

Via Mývatn naar omgeving Akureyri

Via een prachtig en vrijwel verlaten woestijngebied reis je naar het meer Mývatn en de vulkanische omgeving.  
Neem voldoende tijd voor Mývatn en omgeving. Aanraders zijn: Námaskard waar je hete pruttelende modderpoelen ziet; het lava labyrinth Dimmuborgir; de explosiekrater Hverfjall en de Grotagjá (een grot met warm water). Er worden verschillende excursies georganiseerd zoals sneeuwschoenwandelen en langlaufen. Ook een duik in het warme water van Mývatn Nature Bath is niet te versmaden. Dit is een mineraalrijk bad, net als de Blue Lagoon, gelegen in Jardbardshólar. Het is heerlijk om hier te badderen. Je kunt er ook voor kiezen om vandaag of morgen naar de Akureyri Forest Lagoon te gaan. 
Het verblijf is twee nachten in een huisje in de omgeving van Akureyri.

 

Dag 10 (ca. 150 km)

Omgeving Mývatn en Akureyri

Als het weer goed is kun je vanaf ongeveer half maart tot eind november een walvisexcursie maken vanuit Akureyri of vanuit Dalvík. Sowieso bezoek je Akureyri, een wat grotere plaats met zo'n 18.000 inwoners en vooral een aantal musea, leuke koffiecafeetjes, winkels en de architectonisch interessante kerk met prachtige glas-in-lood ramen. 
In de omgeving van Akureyri zijn ook wat kleine skigebieden, die afhankelijk van de sneeuw tussen eind november en april geopend zijn. Akureyri is de grootste, maar ook Dalvík en Husavík hebben skihellingen. 
Je verblijft nog een nacht in een huisje in de omgeving van Akureyri.

Dag 11 (ca. 140 km)

Noord-IJsland

De volgende accommodatie ligt niet zo ver weg, dus je kunt gerust nog wat tijd bij Akureyri door brengen. Of plan vandaag (weersafhankelijk) een walvisexcursie vanaf Dalvík in of een half dagje skiën bij Akureyri of Dalvík. Een paardrijtocht op de kleine IJslandse paarden is een bijzondere manier om de natuur te verkennen. Dat kan bij Varmahlid. Als het heel mooi weer is kun je kiezen om het schiereiland Tröllaskagi rond te rijden. Stop zeker in Siglufjördur, een leuke havenplaats.
De overnachting is in een huisje bij Varmahlíd of Blönduós

Dag 12 (ca. 360 km)

Via Reykholtsdal naar Reykjavík

Je vervolgt de ringweg vanaf de vissersplaats Blönduós. Daarna rijd je in zuidelijke richting en kun je onderweg het dal van Reykholt bezoeken. Dit is een lieflijk dal met veel hete bronnen, waaronder IJslands grootste hete bron, de Deildartunguhver, met 200 liter kokend water per seconde. Ook hier is een heerlijke spa, Krauma. Even ten oosten van Reykholt ligt de sierlijke waterval Hraunfossar, die van onder een lavaveld tevoorschijn komt. Zeker de moeite om te bezoeken.
Rijd na Borgarnes door de tunnel óf om het Hvalsfjördur heen. Daar is een van de mooiste spa's van IJsland: Hvammsvik hotsprings. Het ligt aan het fjord met prachtig zicht op de bergen. Wie durft kan de zee induiken. 
Aan het einde van de dag bereik je Reykjavík, de hoofdstad van IJsland. Je verblijft er twee nachten in een hotel. 

Dag 13

Dag in Reykjavík

Reykjavík is een moderne hoofdstad met een levendig centrum. Bezoek de mooie kerk, Hallgrimskirkja. Je kunt omhoog in de toren van de kerk en de stad van bovenaf bekijken. Ook zijn er verschillende musea, moderne architectuur zoals bij het congrescentrum Harpa, galeries en de nieuwe wijk Grandi bij de haven. Je kunt wandelen langs de zee en souvenirs scoren in de winkelstraten in het centrum. ’s Avonds heb je keuze uit zeer veel restaurants. 
Vanuit Reykjavík kun je de hele winter (weersafhankelijk) een walvisexcursie maken.  

 

Dag 14

Auto inleveren op Keflavík airport en vlucht naar Amsterdam

Jouw rondreis door IJsland zit er op. Je neemt afscheid van Reykjavík en IJsland en rijdt naar Keflavík. Hier lever je de auto in.

Oeps! Onze site doet het niet in deze browser

We raden je aan een andere browser te downloaden:

404-giraffe

Videobellen?

Je wilt met ons videobellen. Goed idee! Vul hieronder je gegevens in en we nemen contact met je op voor een datum en tijdstip.