Liever uw plannen telefonisch doornemen? Dat kan. Bel ons op 03 8080 258 of vul het formuliertje hiernaast in en we bellen u tijdens kantooruren zo snel mogelijk terug. Beloofd.

Askja Reizen hecht veel waarde aan de bescherming van uw persoonsgegevens. Lees onze privacyverklaring.

Jouw bewaarde reizen

Trips

Dagprogramma 26 Dagen

Met eigen auto naar de Noordkaap

Terug Bekijk samenvatting

Met je eigen auto maak je een Scandinavië rondreis met als doel het noordelijkste punt van het Europese vasteland, de Noordkaap. Enkele hoogtepunten van de reis zijn het Siljanmeer, het ijshotel in Zweeds Lapland, de verlaten Noordkaap, de fascinerende natuur van de Lofoten en Vesterålen en het fjordengebied in het zuiden van Noorwegen. De ferryovertochten naar en vanaf Noorwegen zijn voor je geboekt.

Dag 1

Accommodatie: binnen- of buitenhut aan boord van de ferry van Color Line (LG)

Ferry van Kiel naar Oslo

Met een ferryovertocht van Kiel naar Oslo begint je Scandinavië autorondreis naar de Noordkaap zeer ontspannen. Om 14.00 uur vertrekt de ferry vanuit Kiel, in het noorden van Duitsland. Je overnacht aan boord.

Dag 2 (ca. 375 km)

Accommodatie: Åkerblads Hotel (LO)

Aankomst in Oslo, rit naar Tällberg

In de ochtend vaart het schip door het Oslofjord voordat het om 10.00 uur aanmeert in Oslo. Je laat Oslo achter je en gaat op weg naar Zweden. Door het uitgestrekte landschap van Zweden rijd je naar Tällberg aan het Siljanmeer voor een overnachting.

Dag 3 (ca. 290 km)

Accommodatie: Quality Hotel Sundsvall (LO)

Naar Sundsvall aan de Botnische Golf

De rit van vandaag gaat naar Sundsvall aan de Botnische Golf. Voordat je het uitgestrekte Siljanmeer verlaat is het een aanrader om eerst nog het atelier te bezoeken waar de beroemde Dalarna paardjes worden gemaakt.

Dag 4 (ca. 300 km)

Accommodatie: Granö Beckasin (LO)

Op naar Granö

Je rijdt verder noordwaarts langs de kust om vervolgens een stuk het binnenland in te rijden naar Granö. Granö wordt ook wel de poort naar Lapland genoemd. Je slaapt hier in een mooi stukje wildernis van Lapland, omringd door bossen en meren.

Dag 5 (ca. 270 km)

Accommodatie: Brändön Lodge (LO)

Langs de kust naar Luleå

Je reist verder langs de kust naar Luleå waar je op een idyllisch plekje aan de zee verblijft. Maak een avondwandeling in de omliggende bossen en misschien spot je een eland.

Dag 6 (ca. 330 km)

Accommodatie: Icehotel (LO)

Naar Jukkasjärvi in Zweeds Lapland

Vandaag zie je het landschap van Lapland langzaamaan veranderen en worden de vlaktes uitgestrekter en de bergen grilliger. Je slaapt vannacht in een 'warme' kamer bij het IJshotel in Jukkasjärvi. Het IJshotel is het gehele jaar te bezoeken. Neem vooral een drankje in de ijsbar en vergaap je aan de prachtige ijssculpturen. 

Dag 7 (ca. 445 km)

Accommodatie: Engholm Husky Lodge (LG)

Rit naar Karasjok in Noorwegen

Vandaag ga je vroeg op pad voor de rit via Finland naar Noorwegen. Door de verlaten bossen van Zweeds Lapland bereik je Finland en steek je vervolgens snel weer de grens over naar Noorwegen. Maak een stop in Kautokeino, gelegen op het Finnmark plateau en een belangrijke plaats voor de Sami bevolking. De sieraden van Juhls Silver Gallery zijn zeer bekend en de grote gallerij is zeker een aanrader om te bezoeken. Je rijdt verder naar Karasjok waar je twee nachten slaapt in een huisje van de bijzondere Engholm Husky Lodge.

Dag 8

Accommodatie: Engholm Husky Lodge (LG)

Vrije dag in Karasjok

Vandaag heb je een rustdag in de omgeving van Karasjok. Kijk een dagje mee op de lodge hoe de husky's verzorgd worden of hoe de eigenaar bezig is in zijn werkplaats. Alles in de huisjes van de lodge is gemaakt door de eigenaar, echt prachtig handwerk. In het centrum van Karasjok staat het Sami museum met de grootste verzameling over de Sami geschiedenis en een openluchtmuseum. 

Dag 9 (ca. 240 km)

Accommodatie: The View Hotel (LO)

Op naar de Noordkaap

De route gaat vandaag naar het noordelijkste puntje van Europa, de Noordkaap. De weg loopt langs het mooie Posangerfjord en wordt ook wel de rendiersnelweg genoemd, onderweg zal je merken waarom. Ontzettend veel rendieren zie je op en langs deze weg. In de middag bereik je het eiland Magarøya via de Noordkaaptunnel. Vanaf Honningsvåg is het nog ca. 35 km rijden naar de Noordkaap. Eind juni gaat de zon hier niet onder de horizon en kan je de midzomernachtzon aanschouwen. Je verblijft een nacht in Honningsvåg. 

Dag 10 (ca. 210 km)

Accommodatie: Thon Hotel Alta (LO)

Rit naar Alta

Je laat de Noordkaap achter en zet je reis in zuidelijke richting voort. Over de uitgestrekte vlaktes van het Finnmark plateau rijd je naar Alta voor een overnachting. Buiten Alta ligt het Alta museum met eeuwenoude rotstekeningen.

Dag 11 (ca. 295 km)

Accommodatie: Clarion Hotel the Edge (LO)

Via de Lyngen Alpen naar Tromsø

De weg kronkelt vandaag langs fjorden verder naar het zuiden. De steile bergen van de Lyngen Alpen doemen op en je neemt de route door de bergen van Lyngen naar Tromsø. Tromsø wordt ook wel 'Het Parijs van het noorden' genoemd doordat er een universiteit is gevestigd en het centrum zeer gezellig is met bars en goede restaurants. Bezoek een concert in de Ishavskatedralen of neem de kabelbaan naar de top van de berg Storsteinen voor een panoramisch uitzicht op Tromsø en de omliggende fjorden.  

Dag 12 (ca. 185 km)

Accommodatie: Thon Hotel Andrikken (LO)

Via het eiland Senja naar Andenes op de Vesterålen

Het is aan te raden om vandaag vroeg op pad te gaan. De route naar de Vesterålen gaat via het eiland Senja waar je ongetwijfeld veel gaat stoppen om te genieten van de overweldigende natuur. Senja wordt ook wel 'Noorwegen in het klein' genoemd door de verscheidenheid in het landschap. Je neemt de nasjonal turistvegen langs fjorden, steile bergen en kleine vissersdorpen. In Gryllefjord neem je de ferry naar de Vesterålen waar je twee nachten verblijft in Andenes. Bij vertrek na 21 augustus is het niet meer mogelijk om de ferry van Senja naar de Vesterålen te nemen omdat deze ferry alleen in de zomermaanden vaart. De route naar Andenes wordt dan vandaag 475 km lang.

Dag 13

Accommodatie: Thon Hotel Andrikken (LO)

Vrije dag, walvisexcursie (optioneel)

Het hele jaar worden er vanuit Andenes walvisexcursies georganiseerd. Vandaag heb je tijd om zelf op zoek te gaan naar de reuzen in de zee. Je hebt de keuze om mee te gaan met een kleine RIB boot of een grotere boot. Op korte afstand van Andenes ligt het vogeleiland Bleiksøya waar je zeearenden en papegaaiduikers spot tijdens een vogelsafari. Een strandwandeling maak je over een van de mooiste witte zandstranden van Noorwegen bij het plaatsje Bleik. Een prachtige plek om ook de midzomernachtzon te aanschouwen. 

Dag 14 (ca. 190 km)

Accommodatie: Nyvågar Rorbuhotell (LO)

Kennismaking met de Lofoten

Je rijdt naar Melbu waar je de ferry neemt naar Fiksebøl op de Lofoten. Tijdens de overtocht zie je de steile bergtoppen van de Lofoten al liggen. De Lofoten staan bekend als een van de mooiste eilandengroepen ter wereld. Onderweg passeer je pittoreske vissersdorpen, witte zandstranden en smaragdgroen zeewater in de vele baaien. Je verblijft twee nachten op de Lofoten om de vele bezienswaardigheden te bezoeken. 

Dag 15

Accommodatie: Nyvågar Rorbuhotell (LO)

Vrije dag op de Lofoten

Wil je vandaag een flinke wandeling maken? Beklim dan de Reinebringen voor een panoramisch uitzicht op de bergen, zee en het plaatsje Reine ver onder je. Of wandel naar het verlaten strand van Kvalvika. Nusfjord is een oud vissersdorp en nu als openluchtmuseum te bezoeken.  

Dag 16 (ca. 120 km)

Accommodatie: Thon Hotel Nordlys (LO)

Bezoek aan Å en ferry naar Bodø

Vandaag rijd je naar het meest zuidelijkste puntje van de Lofoten, dat je met de auto kunt bereiken. Hier ligt het vissersdorp Å met een interessant museum over de geschiedenis van de visserij op de Lofoten. Koop voor de lunch een heerlijk kaneelbroodje bij de bakker aan het dorpspleintje. Vervolgens neem je de ferry van Moskenes naar Bodø waar je de komende nacht slaapt.

Dag 17 (ca. 350 km)

Accommodatie: Scandic Syv Søstre (LO)

Via de Saltstraumen en de kustweg Kystriksveien naar Sandnessjøen

Een mooie en lange route over de Kystriksveien staat vandaag op het programma. Op korte afstand van Bodø zijn de getijstromen van Saltstraumen te bezoeken. Je rijdt verder langs de kust en neemt verschillende ferry's. Onderweg passeer je ook weer de poolcirkel. Je slaapt in Sandnessjøen, vlakbij de bergen Syve Søstre.

Dag 18 (ca. 300 km)

Accommodatie: Scandic Rock City (LO)

Langs de kust naar Namsos

Vandaag gaat de rit verder langs de kust naar Namsos. Een belangrijke plaats voor de houtindustrie en een rock 'n roll stadje doordat hier veel Noorse rock 'n roll artiesten vandaan komen. Aan het einde van de middag kan je nog een wandeling maken naar de berg Klompen voor een mooi uitzicht op de stad en de rivier Namsen.

Dag 19 (ca. 195 km)

Accommodatie: Clarion Hotel Trondheim (LO)

Op naar Trondheim

Via Steinkjer rijd je naar Trondheim, de vroegere hoofdstad van Noorwegen, waar je een nacht verblijft. Maak een stadswandeling over de Bybroa, een roodgeschilderde houten brug over de Nidelven, door de wijk Bakklandet met oude horen pakhuizen en naar de imposante Nidaros Domkerk.

Dag 20 (ca. 280 km)

Accommodatie: Scandic Seilet (LO)

Via de Atlantische route naar Molde

Vanaf Trondheim rijd je naar Kristiansund waar je je weg vervolgt naar de Atlantische route. De route staat bekend om de vele boogbruggen die de eilandjes met elkaar verbindt, een prachtig gezicht. Je rijdt verder naar de 'rozenstad' Molde voor een overnachting. Molde ligt aan het Moldefjord. Voordat je naar je hotel rijdt is het een aanrader om naar het uitzichtpunt Varden te rijden voor een panoramisch uitzicht op de stad, fjord en de Romsdal Alpen. 

Dag 21 (ca. 115 km)

Accommodatie: Valldal Fjordhotell (LO)

Via de Trollstigen naar het fjordengebied

Vandaag rijd je naar Valldal, prachtig gelegen aan het fjord, waar je twee nachten slaapt. Vanaf Molde neem je de ferry over het Romsdalsfjord naar Vestnes. Vervolgens rijd je een prachtige route langs het Storfjord richting Valldal. Helaas is de weg met de haarspeldbochten van de Trollstigen in 2024 gesloten. Het plateau is wel vanaf Valldal bereikbaar. Houd hier wel rekening met drukte op de weg en op de parkeerplaats. Vanaf het plateau is goed te zien hoe knap de elf lange haarspeldbochten tegen de noordkant van de berg zijn aangebouwd. 

Dag 22

Accommodatie: Valldal Fjordhotell (LO)

Vrije dag aan het fjord

Vandaag heb je de dag vrij te besteden. Maak een dagtocht naar het Geirangerfjord wat op ca. 30 km van Valldal ligt. In Linge neem je de ferry naar Eidsdal en zet je de klim weer in richting het Geirangerfjord. Via de haarspeldbochten van de 'Eagle's Road' daal je af naar het plaatsje Geiranger aan het fjord. In Geiranger zijn veel activiteiten in en rondom het fjord te ondernemen. Maak een kajaktocht op het fjord waarbij je je heel klein voelt naast de steile rotswanden. Of maak een boottocht op het fjord welke je heel goed combineert met de wandeling naar de historische bergboerderij Skageflå. Bezoek een van de vele uitkijkpunten op het fjord, waaronder Dalsnibba voor een spectaculair uitzicht vanaf grote hoogte.  

Dag 23 (ca. 235 km)

Accommodatie: Hofslund Fjordhotel (LO)

Door het fjordengebied naar Sogndal aan het Sognefjord

Je rijdt vandaag door de bergen en langs fjorden naar het Sognefjord. De route gaat als het ware om de ijskap Jostedalsbreen heen. De Jostedalsbreen is de grootste gletsjer van het Europese vasteland. Onderweg zie je vanaf de weg de Bøyabreen liggen. In Fjærland staat het Norsk Bremuseum, gletsjermuseum, waar je een tentoonstelling en informatie vindt over de Jostedalsbreen ijskap. Je verblijft een nacht in Sogndal.

Dag 24 (ca. 240 km)

Accommodatie: Hotel Zander K (LO)

Via Flåm naar Bergen

Je vervolgt je reis naar Bergen voor de laatste overnachting in Noorwegen. Voordat je het Sognefjord per ferry oversteekt kan je de staafkerk van Kaupanger bezoeken, een van de oudste staafkerken van Noorwegen. Vanaf Lærdal begint de Aurlandsvegen, een prachtige hooglandroute die vanaf juli geopend is, en absoluut een aanrader om te rijden. Het kan zijn dat er aan het begin van de zomer nog veel sneeuw langs de weg ligt. Aan het einde van de weg heb je vanaf het uitzichtpunt Stegastein een mooi uitzicht over het Aurlandsfjord. Je passeert vervolgens het plaatsje Flåm aan het Aurlandsfjord. Maak vanuit Flåm een treinrit over een van de mooiste treintrajecten ter wereld, de Flåmsbanen, door een mooi dal en langs steile rotswanden en watervallen.

Dag 25

Accommodatie: binnen- of buitenhut aan boord van de ferry van Fjord Line (LG)

Ferryovertocht van Bergen naar Hirtshals

In de ochtend heb je nog tijd om Bergen te bezoeken. Wandel langs de gekleurde huizen aan de Bryggenkade, over de vismarkt en neem de tandradbaan naar de berg Fløyen voor een mooi uitzicht op de stad en de omliggende natuur. Om 13.30 uur vertrekt de ferry van Fjord Line voor de overtocht naar Hirtshals in de top van Denemarken. Je overnacht aan boord.

Dag 26

Aankomst in Hirtshals in de ochtend, terugreis naar huis

Rond 8.00 uur komt de ferry aan in Hirtshals waarna je terugreis naar huis begint. Er is een einde gekomen aan een enerverende reis door Scandinavië naar de Noordkaap en weer terug.

Oeps! Onze site doet het niet in deze browser

We raden je aan een andere browser te downloaden:

404-giraffe

Videobellen?

Je wilt met ons videobellen. Goed idee! Vul hieronder je gegevens in en we nemen contact met je op voor een datum en tijdstip.