Liever uw plannen telefonisch doornemen? Dat kan. Bel ons op 03 8080 258 of vul het formuliertje hiernaast in en we bellen u tijdens kantooruren zo snel mogelijk terug. Beloofd.

Askja Reizen hecht veel waarde aan de bescherming van uw persoonsgegevens. Lees onze privacyverklaring.

Jouw bewaarde reizen

Trips

Dagprogramma 8 Dagen

Winter in Tromsø en Spitsbergen

Terug Bekijk samenvatting

In deze combinatiereis bezoek je het hoog in Noorwegen gelegen stadje Tromsø, dat midden in de noorderlicht zone ligt. Daarna vlieg je door naar Spitsbergen, dat ook tot Noorwegen behoort. Je gaat een aantal winterse avonturen beleven in een spectaculair landschap. 

Dag 1

Accommodatie: Clarion Collection Hotel Aurora (LO) of vergelijkbaar

Vlucht naar Tromsø

Vandaag vlieg je in ca. 6 uur via Oslo naar Tromsø. Vanaf de luchthaven van Tromsø ga je op eigen gelegenheid naar het hotel in Tromsø  Hiervoor kun je gebruik maken van de flybus of de reguliere bus die tussen de luchthaven en het centrum heen en weer rijdt. Je kunt ook een taxi nemen naar het centrum, de rit duurt ongeveer 10 minuten. Tromsø wordt ook wel het “Parijs van het noorden” genoemd, vanwege de gezellige sfeer in het oude centrum. 

Dag 2

Accommodatie: Clarion Collection Hotel Aurora (LO) of vergelijkbaar

Vrij te besteden dag in Tromsø en zoektocht naar het Noorderlicht

Vandaag heb je de hele dag vrij te besteden in Tromsø. Je bent nu in het noorden van Noorwegen, een multicultureel gebied waar naast Noren, ook Sami, Noorse Finnen en Russen wonen. Tromsø is de grootste stad boven de poolcirkel met ruim 60.000 inwoners. In het Polaria, centrum voor het Arctisch gebied, kun je een mooie film over Spitsbergen bekijken en over de cultuur en natuur van het noorden leren. De moderne Ishavskatedralen (Arctische Kathedraal), welke in 1965 is gebouwd, ligt aan de overkant van het fjord, dat met een lange brug verbonden is met de stad. Op circa 15 minuten lopen van de kerk ligt het beginpunt van de kabelbaan ‘Tromsø fjellheisen’ waar je een ritje kunt maken naar de 420 meter hoge berg Storsteinen. Hier vandaan heb je een panoramisch uitzicht over de stad. Boven op de berg kun je tevens een mooie wandeling maken en jezelf naderhand trakteren op koffie met een echte Noorse wafel. Om de dag af te sluiten met een heerlijk diner, raden we je aan om te eten bij Emma’s Dreamkitchen. Een gezellig restaurant, gelegen naast de kathedraal, waar lokale ingrediënten en gerechten op het menu staan.

In de avond gaan we met een bus op pad voor een vijf tot zeven uur durende tocht waarbij we op zoek gaan naar het noorderlicht. Je wordt opgehaald in Tromsø en de ervaren gidsen proberen er alles aan te doen om de kans op het spotten van het magische noorderlicht zo optimaal mogelijk te maken. We rijden zo ver als mogelijk is om een heldere lucht te vinden. Gedurende de hele avond vertelt de gids je zoveel mogelijk over het Noorderlicht, van zowel de wetenschappelijke kant als de folklore er omheen. Als we vlakbij ons basiskamp zijn, kunnen we ook de Iavvu bezoeken, de traditionele Sami tent, waar je je bij het kampvuur op kunt warmen onder het genot van een warme drank.

Dag 3

Accommodatie: Clarion Collection Hotel Aurora (LO) of vergelijkbaar

Arctische Roadtrip per 4x4 busje naar de eilanden

Een leuke dag! Met een 4x4 Volkswagenbusje dat is uitgerust voor offroad-avonturen ga je op pad om de Noorse Arctische fauna en landschappen te verkennen. Geniet op weg naar het eiland Kvaløya van de steeds veranderende landschappen en let op rondzwervende dieren in het wild. Je krijgt de mogelijkheid om zeearenden, rendieren en elanden te spotten. Onderweg maken we verschillende mooie stops en waar je foto's kunt maken. Wanneer we de eilanden bereiken genieten we van een lichte picknick en een warm drankje. 

De seizoenen in het noorden zijn vol charme en karakter. Van herfstkleuren tot en met sneeuw bedekte bergen, met het zachte licht van de poolnacht en het gevoel van warmte wanneer de zon terugkeert.

Dag 4

Vlucht naar Longyearbyen, Spitsbergen en een Arctische avond

Je gaat terug naar de luchthaven van Tromsø, vanwaar je naar Longyearbyen, Spitsbergen vliegt. Vlakbij de deur van de aankomsthal in Longyearbyen staat een flybus klaar die naar alle accommodaties in het dorp rijdt. Je koopt je kaartje in de bus (circa NOK 100 per persoon) en je kunt gewoon met je pinpas of creditcard betalen.

Tot half februari is het 24 uur per dag donker op Spitsbergen, daarna wordt het in rap tempo iedere dag lichter, in het begin zelfs met sprongen van anderhalf uur per dag! Half februari start de dag met 18 minuten daglicht terwijl de laatste dag van februari al 7 uur daglicht heeft.

Longyearbyen is de enige aanvlieghaven van Spitsbergen en is genoemd naar John Munroe Longyear. Dit was een Amerikaanse ondernemer die in 1906 de Arctic Coal Company oprichtte voor de winning van steenkool. Destijds noemde hij de nederzetting Longyear City, tegenwoordig heet het Longyearbyen wat een noorse vertaling is van Longyear City. Het stadje telt iets meer dan 2.000 inwoners en is de hoofdplaats en zetel van de Gouverneur van Svalbard. 

In de avond maak je kennis met The Arctic en geniet je van een arctische avond op een plek in de wildernis. Je wordt opgehaald bij je hotel en naar Camp Barentz in de Advent Vallei gebracht, op zo'n 10 kilometer van Longyearbyen. Hier wordt je verwelkomd met een heerlijk warme en typisch Noorse maaltijd en geniet je van een presentatie over het leven in de wildernis van Spitsbergen. Aan de hand van foto's vertellen ze meer over de ijsberen op Spitsbergen en de geschiedenis van de ontdekkingsreizigers. Hier vind je ook Barentz Hus, een kopie van de hut die Willem Barentz en zijn mannen bouwden op Nova Zembla. Het is een binnen activiteit, echter worden warme kleren en schoenen wel aangeraden want de kans bestaat dat buiten het noorderlicht zich zal laten zien.  

Dag 5

IJsgrotten tocht

Je kunt niet anders dan gecharmeerd zijn van het eenzame plaatsje Longyearbyen. Het ligt diep genesteld tussen de bergen en ijzige vlaktes en het ademt de sfeer van pioniers, en expeditiereizigers uit vroegere tijden. Fel gekleurde gebouwen steken sterk af tegen de met sneeuw bedekte bergen op de achtergrond.

Vandaag staat er een tocht door de ijsgrot in de Longyear Glacier op het programma. Je wordt bij je hotel opgehaald met een snowcat en daarin rijden we naar de Longyear Glacier. Met hoofdlampen op vinden we onze weg door de smeltwater kanalen diep in de gletsjer, een adembenemede ervaring! Je komt terecht in een wereld met glinsterende ijswanden in fascinerende formaties. Je krijgt een hoofdlamp en helm te leen en moet zelf zorgen voor waterdichte kleding, sterke winterschoenen en zin in avontuur!

Dag 6

Huskysafari

Na het ontbijt staat er een huskysafari op het programma. Het is een geweldige ervaring om met een hondensledeteam het arctische gebied te verkennen. Deze tour geeft je een prima introductie in de mushing techniek. Je voelt direct hoe plezierig het is te werken met toegewijde en onvermoeibare poolhonden. Nadat je meegeholpen hebt de honden in te spannen vertrek je. We volgen een rivierbedding die kronkelt door Bolterdalen, een gebied omringd met prachtige bergen. Vaak zien we rendieren onderweg en soms ook poolvossen of een Svalbard patrijs. We maken op verschillende plekken een fotostop en aan de voet van de Scott Turner Glacier draaien we om om weer terug te gaan naar de kennel. Hier krijg je de jongste puppies te zien en eindig je dit avontuur met een warm drankje en een lekkere snack.

 

Dag 7

Accommodatie: Quality Airport Hotel Gardermoen (LO) of vergelijkbaar

Vlucht van Longyearbyen naar Oslo

Je hebt nog de tijd om een bezoek te brengen aan het dorp voordat je terugvliegt naar Oslo voor de laatste overnachting. Bij aankomst op de luchthaven van Oslo neem je de pendelbus naar de accommodatie (enkele reis circa € 10,00 per persoon).

Dag 8

Vlucht naar Amsterdam

Vandaag neem je de pendelbus terug naar de luchthaven en vlieg je naar Amsterdam. Bij aankomst in Amsterdam kun je terugkijken op een indrukwekkende en onvergetelijke reis.

Oeps! Onze site doet het niet in deze browser

We raden je aan een andere browser te downloaden:

404-giraffe

Videobellen?

Je wilt met ons videobellen. Goed idee! Vul hieronder je gegevens in en we nemen contact met je op voor een datum en tijdstip.