Liever uw plannen telefonisch doornemen? Dat kan. Bel ons op 03 8080 258 of vul het formuliertje hiernaast in en we bellen u tijdens kantooruren zo snel mogelijk terug. Beloofd.

Askja Reizen hecht veel waarde aan de bescherming van uw persoonsgegevens. Lees onze privacyverklaring.

Dagprogramma 8 Dagen

Tromsø en Spitsbergen winter avontuur

Terug Bekijk samenvatting

In deze combinatiereis bezoek je het hoog in Noorwegen gelegen stadje Tromsø, dat midden in noorderlicht zone ligt. Daarna vlieg je door naar Spitsbergen, dat ook tot Noorwegen behoort. Hier staan je een aantal winterse avonturen te wachten in een spectaculair winters landschap.

Dag 1

Accommodatie: Radisson Blu Hotel Tromsø (LO) of vergelijkbaar

Vlucht naar Tromsø

Vanaf Schiphol vlieg je via Oslo naar Tromsø. De gehele reis inclusief tussenstop in Oslo neemt minimaal 5 uur in beslag. Vanaf de luchthaven van Tromsø ga je op eigen gelegenheid naar je hotel in Tromsø  Hiervoor kun je gebruik maken van de flybus of de reguliere bus die tussen de luchthaven en het centrum heen en weer rijdt. Je kunt ook een taxi nemen naar het centrum, de rit duurt ongeveer 10 minuten. Tromsø wordt ook wel het “Parijs van het noorden” genoemd, vanwege de gezellige sfeer in het oude centrum. 

Dag 2

Accommodatie: Radisson Blu Hotel Tromsø (LO) of vergelijkbaar

Vrij te besteden dag in Tromsø en zoektocht naar het Noorderlicht

Vandaag heb je de hele de dag vrij te besteden in Tromsø. Je bent nu in het noorden van Noorwegen, een multicultureel gebied waar naast Noren, ook Sami, Noorse Finnen en Russen wonen. Tromsø is de grootste stad boven de poolcirkel met ruim 60.000 inwoners. Het is gebouwd op een eiland en is zeer levendig, met name doordat Tromsø een universiteit heeft. Het aanbod van cafés en restaurants is uitgebreid en er zijn veel musea. In het Polaria, centrum voor het Arctisch gebied, kun je een mooie film over Spitsbergen bekijken en over de cultuur en natuur van het noorden leren. 

In de avond gaan we met een bus op pad voor een vijf tot zeven uur durende tocht waarbij we op zoek gaan naar het noorderlicht. Je wordt opgehaald in Tromsø en de ervaren gidsen proberen er alles aan te doen om de kans op het spotten van het magische noorderlicht zo optimaal mogelijk te maken. We rijden zo ver als mogelijk is om een heldere lucht te vinden. Gedurende de hele avond vertelt de gids je zoveel mogelijk over het Noorderlicht, van zowel de wetenschappelijke kant als de folklore er omheen. Als we vlakbij ons basiskamp zijn, kunnen we ook de Iavvu bezoeken, de traditionele Sami tent, waar je je bij het kampvuur op kunt warmen onder het genot van een warme drank.

Dag 3

Accommodatie: Radisson Blu Hotel Tromsø (LO) of vergelijkbaar

Arctische Roadtrip per 4x4 busje naar de eilanden

Een leuke dag! Met een 4x4 Volkswagenbusje dat is uitgerust voor offroad-avonturen ga je op pad om de Noorse Arctische fauna en landschappen te verkennen. Geniet op weg naar het eiland Kvaløya van de steeds veranderende landschappen en let op rondzwervende dieren in het wild. Je krijgt de mogelijkheid om zeezeearenden, rendieren en elanden te spotten. Onderweg maken we verschillende mooie stops en waar je foto's kunt maken. Wanneer we de eilanden bereiken genieten we van een lichte picknick en een warm drankje. 

De seizoenen in het noorden zijn vol charme en karakter. Van herfstkleuren tot met sneeuw bedekte bergen, met het zachte licht van de poolnacht en het gevoel van warmte wanneer de zon terugkeert.

Dag 4

Vlucht naar Longyearbyen, Arctische avond

Je vliegt naar Longyearbyen en na aankomst kun je per flybus van de luchthaven naar je hotel. Tot half februari is het 24 uur per dag donker op Spitsbergen, Daarna wordt het in rap tempo iedere dag lichter, in het begin zelfs met sprongen van anderhalf uur per dag! Half februari start de dag met 18 minuten daglicht terwijl de laatste dag van februari al 7 uur daglicht heeft.

In de avond word je bij je hotel opgehaald voor een avondvullend programma. Je bent van harte welkom op Camp Barentz in de Advent Vallei, op zo'n 10 kilometer van Longyearbyen. Hier wordt een heerlijk warme en typisch Noorse maaltijd geserveerd en geniet je van een presentatie over ijsberen en andere verhalen over Spitsbergen. Het is een binnen aktiviteit, echter worden warme kleren en schoenen wel aangeraden want de kans bestaat dat buiten het noorderlicht zich zal laten zien. 

De Coalminers´ Cabins biedt een eenvoudige maar prima en redelijk geprijsde accommodatie in Longyearbyen. Je logeert hier in de ‘barakken’ waar de mijnwerkers verbleven die werkzaam waren bij Coalmine 1. Na de ravage uit de Tweede Wereldoorlog werd Longyearbyen herbouwd en werd de huisvesting voor de mijnwerkers geheel vernieuwd. Er werden acht nieuwe huizen gebouwd in Nybyen, gelegen op ca. twee kilometer van het centrum van Longyearbyen (een prachtige wandeling). In enkele van deze historische gebouwen vind je nu de kamers van de Coalminers´ Cabins.

Ontbijt wordt geserveerd in buffetvorm in de Coalminers’ Bar & Grill, wat oorspronkelijk de oude eetzaal voor de mijnwerkers was en die in 2015 geheel gerenoveerd is. In deze hippe setting kun je heerlijk eten, een drankje nemen aan de bar, televisie kijken of gewoon relaxen. Of maak een praatje met één van de hartelijke medewerkers die altijd bereid zijn om tips te geven over lokale activiteiten, transfers of andere zaken.

Dag 5

IJsgrotten tocht

Je kunt niet anders dan gecharneerd zijn van het eenzame plaatsje Longyearbyen. Het ligt diep genesteld tussen de bergen en ijzige vlaktes en het ademt de sfeer van pioniers, en expeditiereizigers uit vroegere tijden. Fel gekleurde gebouwen steken sterk af tegen de met sneeuw bedekte bergen op de achtergrond.

Vandaag staat er een tocht door de ijsgrot in de Longyear Glacier op het programma. Je wordt bij je hotel opgehaald met een snowcat en daarin rijden we naar de Longyear Glacier. Met hoofdlampen op vinden we onze weg door de smeltwater kanalen diep in de gletsjer, een adembenemede ervaring! Je komt terecht in een wereld met glinsterende ijswanden in fascinerende formaties. Je krijgt een hoofdlamp en helm te leen en moet zelf zorgen voor waterdichte kleding, sterke winterschoenen en zin in avontuur!

Indien je reist voor 20 januari dan wandel je de tocht naar de ijsgrot met sneeuwschoenen!

Dag 6

Huskysafari

Na het ontbijt staat er een huskysafari op het programma. Het is een geweldige ervaring om met een hondensledeteam het arctische gebied te verkennen. Deze tour geeft je een prima introductie in de mushing techniek. Je voelt direct hoe plezierig het is te werken met toegewijde en onvermoeibare poolhonden. Nadat je meegeholpen hebt de honden in te spannen vertrek je. We volgen een rivierbedding die kronkelt door Bolterdalen, een gebied omringd met prachtige bergen. Vaak zien we rendieren onderweg en soms ook poolvossen of een Svalbard patrijs. We maken op verschillende plekken een fotostop en aan de voet van de Scott Turner Glacier draaien we om om weer terug te gaan naar de kennel. Hier krijg je de jongste puppies te zien en eindig je dit avontuur met een warm drankje en een lekkere snack.

 

Dag 7

Accommodatie: Quality Airport Hotel Gardermoen (LO) of vergelijkbaar

Vlucht naar Oslo, laatste overnachting

In de ochtend heb je nog tijd om het mooie museum van Longyearbyen te bezoeken. In de middag vlieg je terug naar Oslo en verblijf je de laatste nacht in de buurt van de luchthaven van Oslo.  

Dag 8

Vlucht naar Amsterdam

Oeps! Onze site doet het niet in deze browser

We raden je aan een andere browser te downloaden:

404-giraffe

Videobellen?

Je wilt met ons videobellen. Goed idee! Vul hieronder je gegevens in en we nemen contact met je op voor een datum en tijdstip.