Liever uw plannen telefonisch doornemen? Dat kan. Bel ons op 03 8080 258 of vul het formuliertje hiernaast in en we bellen u tijdens kantooruren zo snel mogelijk terug. Beloofd.

Askja Reizen hecht veel waarde aan de bescherming van uw persoonsgegevens. Lees onze privacyverklaring.

Jouw bewaarde reizen

Trips

Dagprogramma 18 Dagen

Van Spitsbergen naar de ijsbergen in Oost-Groenland

Terug Bekijk samenvatting

Aan het einde van de zomer bij Spitsbergen maken enkele schepen als laatste reis van het seizoen in de Arctis de oversteek van Spitsbergen naar Groenland. Bij deze combinatie reis verken je enkele dagen de westkust van Spitsbergen, soms bezoek je ook Jan Mayen en daarna geniet je van het verbluffende landschap in Oost Groenland. Tijdens de dagen bij Spitsbergen maken we wandelingen langs kliffen en varen langs gletsjers. Hopelijk ontmoeten we rendieren, zien we poolvossen en misschien spotten we zelfs beluga's, die regelmatig te zien zijn bij Spitsbergen. De fjordenkust en het rijke dierenleven zijn adembenemend. Jan Mayen is een vulkanisch eiland, dat gedomineerd wordt door de met gletsjers bedekte Mount Beerenberg. We hopen een wandeling te kunnen maken naar de overblijfselen van een 17e-eeuws Nederlands walvisstation. Daarna steken we over naar Groenland waar de Scoresbysund de meest spectaculaire landschappen heeft die je je kunt voorstellen: dramatische fjorden vol ijs, ijsbergen van voetbalvelden groot en soms tot 100 meter hoog, verbluffende bergpieken, waarvan het grootste deel nog altijd wacht op een eerste beklimming. En omdat de reizen plaatsvinden in de nazomer, is de kans dat we het Noorderlicht zien aanwezig! De reis eindigt in IJsland.

Dag 1

Inscheping in Longyearbyen

Je vakantie naar Spitsbergen start in Longyearbyen, het administratieve centrum op het grootste eiland van de Spitsbergen archipel. Geniet voor het aan boord gaan van een wandeling door dit voormalige mijnstadje.

Een bezoek aan het het houten kerkje en het indrukwekkende poolmuseum zijn zeker de moeite waard. Misschien onverwacht in het poolgebied, maar in de omgeving van Longyearbyen zijn meer dan 100 plantensoorten te vinden waaronder veel planten met mooie bloemen.

Dag 2

Langs de kust van Spitsbergen naar het noorden

Gedurende de nacht varen we naar het noorden, naar Raudfjorden, gelegen in het noordwesten van Spitsbergen. Deze prachtige fjord wordt gedomineerd door spectaculaire gletsjers en een geliefde plek voor ringelrobben, baardrobben en vaak ook ijsberen. De kliffen in de fjord bieden ook plaats aan grote kolonies dikbekzeekoeten en drieteenmeeuwen.

Dag 3-4

De ijzige route naar Groenland

Op zee, op weg naar Groenland. Tussen Spitsbergen en Groenland bevindt zich een grote band met pakijs. Tijdens de oversteek naar Groenland verwachten we dit pakijs te kunnen zien en benaderen. Ook is hier een kans op ijsberen en walvissen.

Dag 5

Aankomst Groenland, een trappers leven

We naderen Groenland. Mogelijk ligt er nog ijs in de Foster Bugt maar we zullen pogen hier doorheen te varen om onze eerste landing te kunnen maken in Myggebugten. Er bevindt zich hier een oude jachthut uit de eerste helft van de vorige eeuw, toen Noorse trappers hier op ijsberen en poolvossen joegen. De uitgestrekte toendra achter de hut wordt bevolkt door muskusossen. Op de kleine meertjes vinden we vaak ganzen.

We varen door de spectaculaire Kaiser Franz Joseph Fjord, vol gigantische ijsbergen en met aan weerszijden torenhoge bergen.
Een andere mogelijkheid is de mooie Sofia Sund.

Dag 6

Het Duivelskasteel

Via het Teufelschloss (Het Duivelskasteel), een berg met een mooie gelaagde geologie, varen we naar de Blomster Bugt, waar we willen landen om hier de mooie geologische formaties te bekijken. Vaak zien we hier de mooie witte poolhazen en in een meer zitten vaak ijsduikers met jongen.

In de namiddag varen we de Antarctic Sound binnen langs de eilanden Ruth, Maria en Ella Ø. Mogelijk maken we hier nog een landing op Maria. Deze Sound is genoemd naar het schip Antarctic van de zweedse poolonderzoeker Nathorst. Hij ontdekte het fjord en zette het als eerste op de kaart in 1899 tijdens de Zweeds Groenlandse Expeditie op zoek naar overlevenden van Salomon Andree's mislukte expeditie per luchtballon naar de Noordpool in 1897.

Dag 7

Alpefjord’s torenhoge pieken

In de ochtend varen we de Segelsällskapets Fjord binnen, met aan de noordzijde de prachtige Berzelius Mountains. We landen op een wonderlijke plek aan de zuidzijde van de fjord, waar zeer oude sedimentaire geologische structuren aan onze voeten liggen. Een mooie wandeling brengt ons bij een meertje waar we goede kansen hebben op muskusossen, sneeuwhazen en sneeuwhoenders.

In de middag varen we de Alpe Fjord binnen, die zijn naam eer aandoet met zijn hoge, Alpiene bergen. Hier gaan we op een lange zodiac tocht naar de Gully Gletsjer, die eens de ingang tot het binnenste van de fjord blokkeerde, maar waar we nu langs kunnen varen tot diep in de fjord.

Dag 8

Prachtige kleuren van de Arctische herfst tijdens je Groenland reis!

De eerste helft van de dag brengen we door in Antarcticahavn, een breed en uitgestrekt dal waar we mogelijk ook groepen muskusossen kunnen zien. In deze tijd van het jaar maken de gele en oranje herfstkleuren van de Arctische vegetatie de landschappen nog veel kleurrijker, samen met de lage zon op de ijsbergen in de fjorden.

Dag 9

Verdwenen culturen en de Scoresbysund

Vandaag bereiken we Scoresby Sund, het grootste fjord systeem van de wereld.
In de ochtend varen we langs de vergletsjerde Volquart Boons Kyst. Hier maken we mogelijk een tocht per zodiac langs de gletsjers en de Basalten kolommen van de Vikingebucht.

In de middag gaan we aan land gaan bij Danmarks Ø, waar we de restanten van een Inuit nederzetting vinden, die zo’n 200 jaar geleden verlaten werd. De cirkelvormige ‘tentringen’ van stenen geven aan waar de zomerhuizen zich bevonden. De restanten van de winterhuizen vinden we in de buurt. De restanten zijn goed bewaard gebleven waardoor de ingangen en ook de ‘beerbestendige’ opslagplaatsen nog goed herkenbaar zijn. Er zijn hier ook een aantal graven.

's Avonds varen we door de met prachtige ijsbergen bezaaide fjorden westwaarts, dieper de Scoresby Sund in.

Dag 10

De gekleurde kaap

We vervolgen onze route door de met ijsbergen bezaaide fjorden. Ons doel is een zodiaccruise tussen de spectaculair gevormde blauwe ijsbergen rond het eiland Røde Ø, waar we ongelooflijk mooie rode zandsteenformaties kunnen zien met donkergekleurde Basalt intrusies die contrasteren met de in de fjord drijvende blauwe ijsbergen.

Wanneer de ijscondities het toelaten proberen we Røde Fjord binnen te varen, beroemd vanwege zijn schoonheid. We willen hier een landing maken over de in herfstkleuren getooide toendra, met vaak muskusossen en gegarandeerd fantastische uitzichten. Dit fjord is één van de fraaiste tijdens deze Groenland reis.

Dag 11

Gigantische ijsbergen en sneeuwhazen

En route naar Sydkap in Scoresby Land ontmoeten we gigantische ijsbergen, sommige meer dan 100 m hoog en meer dan een kilometer lang. De meeste van deze bergen zijn aan de grond gelopen omdat de fjord hier slechts zo’n 400 meter diep is.

We gaan aan land bij Sydkap, waar veel sneeuwhazen voorkomen en van waar er mooie uitzichten zijn over de zeestraat Hall Bredning.

Dag 12

Ittoqqortoormiit, een bijzonder dorp

Vandaag maken we een toendra wandeling op Liverpoolland, in de Hurry Inlet.

In de middag bezoeken we Ittoqqortoormiit, de grootste nederzetting van Scoresby Sund, met ongeveer 500 inwoners. Er is een postkantoor annex winkeltje van waaruit ansichtkaarten gestuurd kunnen worden en we kunnen een rondwandeling maken door het dorp en de sledehonden en drogende huiden van zeehonden, muskusossen en ijsberen bekijken.

In de namiddag varen we richting het zuiden, langs het pittoreske landschappen van de Blosseville Coast.

Dag 13

Goede kans op Noorderlicht

We brengen de hele dag door op zee met goede kansen op grote walvissen en migrerende zeevogels met ‘s nachts een goede kans op het Aurora Borealis (het noorderlicht).

Dag 14

Helemaal het einde: Akureyri

Aan ieder avontuur, hoe mooi ook, komt uiteindelijk een einde. Je monstert af in Akureyri, met als bagage de diepe indrukken die deze bijzondere reis Spitsbergen en Groenland met haar ruige natuur op je gemaakt hebben.


IJS & WEDERDIENENDE. Het is goed mogelijk dat er van het reisschema afgeweken wordt. Elke route is onder voorbehoud van ijs, windrichting en weer. Dat bepaalt voor een deel wat er kan. Het hoort bij reizen in het poolgebied. Het programma is verder ook flexibel, want er wordt natuurlijk graag een stukje omgevaren als er een ijsbeer te zien is of om walrussen te bekijken.

Oeps! Onze site doet het niet in deze browser

We raden je aan een andere browser te downloaden:

404-giraffe

Videobellen?

Je wilt met ons videobellen. Goed idee! Vul hieronder je gegevens in en we nemen contact met je op voor een datum en tijdstip.