Liever uw plannen telefonisch doornemen? Dat kan. Bel ons op 03 8080 258 of vul het formuliertje hiernaast in en we bellen u tijdens kantooruren zo snel mogelijk terug. Beloofd.

Askja Reizen hecht veel waarde aan de bescherming van uw persoonsgegevens. Lees onze privacyverklaring.

Jouw bewaarde reizen

Trips

02 September 2019 - Groenland

Droomreis door de Disko Baai

Terug
Portret Ilse van der Horst-Borghouts
Ilse van der Horst-Borghouts

Weet veel over: Noorwegen en Zweden

Al jaren stond Groenland hoog op mijn wensenlijst met landen die ik nog dolgraag wil bezoeken. Deze zomer ging mijn wens in vervulling, ik mag mee op reis door de Disko Baai in het westen van Groenland. Wat een belevenis, zo ontzettend gaaf!

De vlucht naar Groenland


Met Icelandair vlieg ik naar IJsland waar ik de volgende dag aan boord ga van een klein propeller vliegtuig van Air Greenland dat mij naar Ilulissat brengt. Het eerste wat ik van Groenland zie zijn de spitse bergen die uit de zee oprijzen en vervolgens komen de immense gletsjers van Oost-Groenland in zicht. Prachtig, ik kijk mijn ogen uit. Dan begint de ijskap en zie ik niets anders dan een witte vlakte. Als we bijna de andere kant van de Groenlandse ijskap hebben bereikt zie ik blauwe gletsjermeren op de ijskap en begint het ijs langzaam scheuren te tonen. Daar is het begin van het ijsfjord ten zuiden van Ilulissat. Ik heb geluk met het weer, het is onbewolkt en we vliegen over het ijsfjord heen voordat we landen. Een onwerkelijk gezicht, al die ijsbergen in de zee. De eerste nacht verblijf ik in Hotel Arctic, het noordelijkste 4 sterren hotel ter wereld. Een kamer met uitzicht op de ijsbergen, geweldig!

IJsfjord bij Ilulissat


Nadat ik mij geïnstalleerd heb in het hotel, gaan we met onze gids een wandeling naar het IJsfjord maken. Vanaf het centrum van Ilulissat loop je ook gemakkelijk zelf naar het IJsfjord. Het laatste stuk van de wandeling gaat over houten vlonders en dan doemen de ijsbergen in het fjord op, een magisch gezicht. Je hoort het ijs werken en soms brokkelt er ineens een stuk ijs af met een oorverdovend lawaai. 

Ilimanaq


De volgende dag laten we Ilulissat achter ons en varen langs het IJsfjord naar de nederzetting Ilimanaq. Een prachtige tocht tussen gigantische ijsbergen door. We zijn nog maar net vertrokken vanuit de haven als we de eerste walvis van deze reis al zien. Ten zuiden van het IJsfjord meren we aan bij Ilimanaq. De zee wordt daar ook wel de walvis snelweg genoemd omdat er altijd ontzettend veel walvissen worden gespot. Bij het bekijken van de geweldige lodges, met uitzicht op zee, zien we inderdaad een walvis met daarachter de ijsbergen van het IJsfjord. Echt een droom om vanuit je bed of veranda walvissen te spotten! We lunchen bij een local waar ons een typisch Groenlands gerecht wordt geserveerd, vissoep met zeehond.

Aasiaat


Daarna reizen we per boot door naar Aasiaat langs diverse kleine eilandjes. Onderweg weliswaar minder ijsbergen maar aan walvissen geen gebrek. Aasiaat ligt bijna aan het einde van de Disko Baai en de omgeving is hier wat vlakker. We checken in bij het Seamen’s Home Hotel. In de middag lopen we naar de haven waar we ons gereed maken voor een kajaktocht op zee. Een spectaculaire tocht langs de kustlijn waarbij we in de verte weer walvissen zien. Gelukkig komen ze niet te dichtbij :).

Disko Eiland


Vanuit Aasiaat maken we per boot de oversteek over de ruwere zee van de monding van de Disko Baai. Het is mistig op zee maar zodra we Disko Eiland naderen klaart het op en doemen de bergen voor ons op. We verblijven een nacht in Hotel Disko, in het kleine centrum van Qeqertarsuaq. In de middag maken we kennis met onze plaatselijke gids en gaan we de wandeling naar de basaltrotsen van Kuannit maken. Een prachtige wandeling langs de kust waarbij we hoog boven op de kliffen lopen, in de zee de ijsbergen zien drijven en de walvissen zien happen naar vis. We hebben het tellen van walvissen inmiddels opgegeven want we zaten al ver boven de 70 en waren de tel kwijt! Onderweg vertelt de gids over de bijzondere flora en fauna. De basaltrotsen zijn magisch, heel bijzonder hoe de rotsen zich zo hebben kunnen vormen. Hoewel we al veel walvissen hebben gezien tijdens deze reis maak ik die avond met een aantal medereizigers nog een walvissafari met een kleine boot. Het hoogtepunt van de tocht was het moment waarop achter ons met een oorverdovend lawaai een groot stuk ijs afbrak van een ijsberg en op nog geen twee meter voor ons een walvis omhoog kwam, wauw! Een super afsluiting van weer een geweldige dag. 

Rode Bay


De reis wordt afgesloten met een bezoek aan Oqaatsut, beter bekend als Rode Bay. Oqaatsut is een kleine nederzetting ten noorden van Ilulissat. Een mooi plaatsje aan de kust met uitzicht op ijsbergen. Het is mogelijk om een dagwandeling te maken van Ilulissat naar Oqaatsut en met een boot weer teruggebracht te worden. Wij maken een wandeling door de nederzetting met een hotel, kerk en supermarkt. Zo bijzonder hoe de bevolking hier leeft met minimale voorzieningen. Het plaatsje heeft zelfs een restaurantje, H8, waar een heerlijk visbuffet voor ons is bereid. Onderweg naar Ilulissat, vanwaar we terugvliegen naar huis, kijken we onze ogen weer uit en passeren we steeds meer ijsbergen.

Wat een bijzondere reis was dit naar deze uitzonderlijk mooie en unieke bestemming, Groenland. Nieuwsgierig geworden naar de Disko Baai? Bezoek onze website of vraag onze reisexperts naar de mogelijkheden.

Tijdens mijn reizen kan ik optimaal genieten van rust en ruimte om me heen. Bij voorkeur in een Noors landschap. Mijn man en zoontje zijn ook helemaal enthousiast geworden na een heerlijke vakantie. Ik vertel je graag over de mooiste plekjes, routes en accommodaties. Ook word ik heel blij van eten en ben altijd op zoek naar bij voorkeur biologische recepten.

Weet veel over: Noorwegen en Zweden

Uitgelichte reizen

Meer reisinspiratie

Bekijk alle

13 Okt 2016 - Groenland

Ga naar Groenland!

Groenland is één van de minder bekende en mind Lees verder

05 Okt 2017 - Groenland

De Arctische wildernis van Groenland

Vanuit IJsland naar Groenland Eindelijk is het dan zo ver, Lees verder

Oeps! Onze site doet het niet in deze browser

We raden je aan een andere browser te downloaden:

404-giraffe

Videobellen?

Je wilt met ons videobellen. Goed idee! Vul hieronder je gegevens in en we nemen contact met je op voor een datum en tijdstip.