Liever uw plannen telefonisch doornemen? Dat kan. Bel ons op 03 8080 258 of vul het formuliertje hiernaast in en we bellen u tijdens kantooruren zo snel mogelijk terug. Beloofd.

Askja Reizen hecht veel waarde aan de bescherming van uw persoonsgegevens. Lees onze privacyverklaring.

Jouw bewaarde reizen

Trips

15 Juni 2021 - IJsland

Dit moet je weten over de uitgebarsten vulkaan op IJsland

Terug
Portret Kirsten van Kaathoven
Kirsten van Kaathoven

Weet veel over: IJsland, Finland en de Faeröer eilanden

Het is je vast niet ontgaan, IJsland flikt het weer. We hebben er een (bijna) onuitspreekbare vulkaan bij! Waar de Katla, Hekla en de Askja nog prima te doen zijn, bezorgden de IJslanders ons eerder al een tongbreuk met Öræfajökull en de beroemde Eyjafjallajökull. De nieuwste aanwinst is de Fagradalsfjall. Oefen je ‘m met ons mee?

Na een aantal maanden van kleine aardbevingen op het schiereiland Reykjanes is op 19 maart 2021 de vulkaan Fagradalsfjall tot uitbarsting gekomen. De uitbarsting vond plaats in de regio Geldingadalur, op zo’n halfuurtje rijden vanaf de luchthaven Keflavik en een klein uurtje vanaf de hoofdstad Reykjavik. Een uitgelezen kans om deze uitbarsting met eigen ogen te zien, zeker nu IJsland code geel heeft.

Momenteel zijn er twee manieren om bij de vulkaan te komen; per wandeling of per helikopter.

Vanaf het begin af aan zijn er twee wandelpaden naar de vulkaan geweest, maar let op; deze veranderen regelmatig. Op dit moment (juni 2021) doet een gemiddelde wandelaar er ongeveer 3 uur in totaal over. Goed om te weten is dat de wandeling over verschillende pieken gaat en je op meerdere plekken dus steile stukken tegen komt. Het hoogste punt is ongeveer 250 meter. De wandeling neemt je mee over lavavelden, gravel en oneven grond. Zorg dus voor een goede uitrusting. En een camera, want dit wil je vastleggen!

Bij goede weersomstandigheden is het ook mogelijk met een helikopter naar de vulkaan te vliegen. Een echte once-in-a-lifetime ervaring als je het ons vraagt.

Er zijn verschillende bedrijven die de vluchten aanbieden, voornamelijk vanuit Reykjavik. De tochten die aangeboden worden duren meestal een uur, waarbij je ook een landing maakt vlakbij de vulkaan! Ideaal voor wanneer je wat slechter ter been bent, of wanneer je de vulkaan gewoon óók vanuit de lucht wilt zien.

IJsland, het land van ijs en vuur, nu nóg aantrekkelijker dan ooit tevoren. Combineer een van onze prachtige rondreizen met een bezoek aan de nieuwste vulkaan, een ervaring om nooit meer te vergeten.

Foto's gemaakt door Kirsten van Kaathoven en Jón Viðar Sigurðsson.

Na bijna 3,5 jaar op IJsland te hebben gewoond noem ik deze bijzondere bestemming inmiddels mijn tweede thuis! Wanneer ik in IJsland ben vind je me terug in een van de vele verwarmde baden, in een hippe kroeg in Reykjavik of op een roadtrip door de fantastische natuur. Bij Askja reizen heb ik inmiddels mijn horizon mogen verbreden naar nóg meer fantastische bestemmingen zoals Lapland en de Faeröer eilanden.

Weet veel over: IJsland, Finland en de Faeröer eilanden

Uitgelichte reizen

Meer reisinspiratie

Bekijk alle

21 Okt 2016 - IJsland winterreizen

Noorderlicht IJsland: hoe, wat en waar!

Het noorderlicht is ongekend populair en dat merken we goed Lees verder

15 Jul 2020 - IJsland winterreizen

In de winter naar IJsland met kinderen: alles wat je moet weten

Naar IJsland? Alweer? Die vraag krijg ik nogal vaak. Heb je Lees verder

Oeps! Onze site doet het niet in deze browser

We raden je aan een andere browser te downloaden:

404-giraffe

Videobellen?

Je wilt met ons videobellen. Goed idee! Vul hieronder je gegevens in en we nemen contact met je op voor een datum en tijdstip.