Liever uw plannen telefonisch doornemen? Dat kan. Bel ons op 03 8080 258 of vul het formuliertje hiernaast in en we bellen u tijdens kantooruren zo snel mogelijk terug. Beloofd.

Askja Reizen hecht veel waarde aan de bescherming van uw persoonsgegevens. Lees onze privacyverklaring.

08 Augustus 2018 - Noorwegen

Noorwegen, over de top!

Terug
Portret Ilse van der Horst-Borghouts
Ilse van der Horst-Borghouts

Weet veel over: Noorwegen en Zweden

Wat waren de fjorden en hoge bergen van Noorwegen weer indrukwekkend! Samen met collega's Kim en Chantal hebben we de hoogtepunten van het noordelijk fjordengebied en het Jotunheimen gebergte bezocht. De reis stond in het teken van het bezoeken van onze accommodaties en het ontdekken van nieuwe plekjes en mooie alternatieve routes. We vlogen naar Ålesund en zakten via het fjordengebied en het Jotunheimen gebergte af naar Bergen.

Ålesund
Het is al weken goed weer in Noorwegen en ook de komende week zal het zomers warm zijn. Echte bofkonten zijn we dus! Vanaf Amsterdam vliegen we met KLM rechtstreeks naar Ålesund. De Noorse kust komt al gauw in zicht en we herkennen al snel veel hoogtepunten: Stavanger, het Lysefjord, het Hardangerfjord met de imposante hangbrug en het Sognefjord. Ook hebben we mooi zicht op Ålesund tijdens de landing. Nadat we de huurauto hebben opgehaald gaan we op weg naar Ålesund waar we de eerste nacht gaan doorbrengen. De wandelschoenen gaan direct aan want de 418 treden naar het uitkijkpunt van de Aksla berg moeten beklommen worden. Onze moeite wordt ruimschoots beloond, op de top hebben we een panoramisch uitzicht op de stad en de zee. De zon staat om 20.00 uur nog steeds hoog aan de hemel en het is nog heerlijk warm.

Atlantische route en Trollstigen
De volgende ochtend laten we Ålesund achter ons en gaan op weg naar de Atlantische kustweg. Vanaf Vestnes vaart de ferry naar Molde waar we een korte stop maken bij het uitkijkpunt Varden. Wat een gaaf uitzicht heb je vanaf hier zeg! Door het heldere weer zien we de meer dan 100 pieken van het Romsdal gebergte, het stadje Molde en het fjord. Voordat we de Atlantische kustweg gaan rijden bekijken we eerst de huisjes van Hustadvika Gjestegård. De rode huisjes liggen prachtig aan de kust. Een heerlijke plek om te genieten van de rust en natuur om je heen. Ideaal ook om vanaf hier de kustweg te rijden want binnen een kwartier rijden we via boogbruggen van eiland naar eiland. De dag sluiten we af met een tocht over de bergpas Trollstigen. Via 11 haarspeldbochten wordt de top bereikt en is er een mooi uitkijkpunt met uitzicht op de kronkelende weg, watervallen en de vallei ver onder ons; indrukwekkend!

Geirangerfjord, Gamle Strynefjellsvegen en Loen skylift
Na de nacht doorgebracht te hebben in een appartement in Stranda, super centraal gelegen in het noordelijk fjordengebied, gaan we vandaag naar een van de mooiste fjorden van Noorwegen, het Geirangerfjord. Het plaatsje Geiranger is op verschillende manieren te bereiken, wij nemen de Eagle’s road. Via de steile weg met meerdere scherpe haarspeldbochten dalen we af naar het fjord. Wow, wat is het toch een prachtig fjord met steile hoge bergwanden en watervallen. Zelfs de grotere schepen lijken wel stipjes beneden in het fjord. Nadat de hotels in Geiranger bezocht zijn verlaten we Geiranger via de zuidkant richting Dalsnibba. We nemen de tolweg naar het uitkijkpunt van Dalsnibba waar je het gevoel hebt op de top van de wereld te staan, wat een hoogte en wat een uitzicht op het fjord en de bergen! De route gaat verder en bij Grotli nemen we de afslag naar de Gamle Strynefjellsvegen, een prachtige hooglandroute die vroeger Grotli met Stryn verbond. Nu loopt er een nieuwere weg met verschillende tunnels naar Stryn. De Gamle Strynefjellsvegen is een onverharde weg door een prachtig berglandschap en langs helblauwe gletsjermeren. We dalen verder af en duiken de vallei in naar Stryn en het Strynsvatn meer. Bij Strynsvatn Camping verwelkomen de eigenaren ons hartelijk met eigengemaakte taart en zoete aardbeien uit de tuin. De huisjes liggen verspreid over de gezellige camping die een perfecte ligging heeft om veel hoogtepunten te verkennen van dit deel van het fjordengebied. Deze avond slapen we in Loen waar we de dag afsluiten met een tocht naar de top van de berg Hoven met de spectaculaire Skylift. Vanuit het restaurant op de top heb je een prachtig uitzicht op het fjord, de bergen en de gletsjer Jostedalsbreen. Een perfecte afsluiter van een mooie dag door het noordelijk fjordengebied.

Sognefjord en Sognefjellet
De dag begint bewolkt maar uit ervaring weten we dat de wolken tussen de bergen snel kunnen oplossen. Na nog geen uur rijden richting het Sognefjord begint de zon zijn weg al te vinden door het wolkendek. In Byrkjelo maken we een stop bij het winkeltje Bakar Jon waar ze de heerlijkste biologische producten verkopen uit de regio. We halen hier verse kaneelbroodjes en de sappigste aardbeien. In Fjærland bezoeken we het hotelletje Fjærland Fjordstove Hotel, een typische Askja accommodatie. Idyllische ligging aan het fjord (een uitloper van het Sognefjord), 23 kamers, een trendy Scandinavisch interieur en een vriendelijke gastheer. Onderweg naar Sogndal passeren we de Bøyabreen, een uitloper van de gletsjer Jostedalsbreen. Een ideale plek voor een picknickstop en een wandeling naar de voet van de gletsjertong. Voordat we de hooglandroute Sognefjellet gaan rijden bezoeken we nog een aantal accommodaties aan het Lustrafjord, ook een uitloper van de lange Sognefjord. Zo staan de appartementen van Skjolden Brygge op palen aan het einde van het Lustrafjord, een prachtige plek om een aantal dagen te vertoeven. Vanaf Skjolden gaat de weg steil omhoog naar de Sognefjellet. Ondanks dat het 20 graden is op de top ligt er nog steeds eeuwige sneeuw en wordt er gelanglauft in bikini! We hebben uitzicht op de reuzenbergen van Jotunheimen en diverse gletsjers. We dalen af naar Lom, een kleine plaatsje met een van de oudste staafkerken van Noorwegen. Wanneer je Lom passeert tijdens de lunch ga dan zeker een kaneelbroodje eten bij Bakeriet i Lom, de beste in de regio! Voor een overheerlijk diner? Ga dan langs bij Brimibue waar de eigenaar een van de beste koks van Noorwegen is.

Jotunheimen en Aurlandsfjellet
Ook vandaag is het stralende dag en er staat een lange maar mooie dag op het programma. Al vroeg in de ochtend rijden we door het Sjoadal op weg naar het nationaal park Jotunheimen. Het is windstil en de meren liggen er als spiegels bij, wat prachtige foto’s oplevert! De accommodatie Bessheim Fjellstue is onze eerste stop van vandaag. De huisjes liggen aan de rand van Jotunheimen, ideaal als startpunt voor een wandeling over de bergrug Besseggen of een van de andere wandelingen. Vanaf Beitostølen rijden we de Slettefjellsvegen richting de fjorden, een onverharde tolweg. We genieten van werkelijk prachtige uitzichten en dankzij de strakblauwe lucht vandaag kunnen we heel ver weg kijken en zien we diverse toppen van de reuzen van Jotunheimen. Aan het einde van de middag arriveren we in Lærdal waar de Aurlandsfjellvegen begint, de hooglandroute die loopt tussen Lærdal en Aurland aan het Aurlandsfjord. Deze weg wordt ook wel de ‘sneeuwweg’ genoemd omdat hier in de zomermaanden nog behoorlijk veel sneeuw langs de weg kan liggen. Net voordat we Aurland hebben bereikt parkeren we de auto en lopen in 10 minuutjes naar een prachtig uitkijkpunt over het Aurlandsfjord. Een stukje verderop ligt het uitkijkpunt Stegastein wat erg toeristisch is, maar hier zijn we bijna helemaal alleen, op een skydiver na. Het is 22.00 uur, de zon zakt bijna achter de bergen en wij genieten nog even na van weer een prachtige tocht door Noorwegen.

Tijdens mijn reizen kan ik optimaal genieten van rust en ruimte om me heen. Bij voorkeur in een Noors landschap. Mijn man en zoontje zijn ook helemaal enthousiast geworden na een heerlijke vakantie. Ik vertel je graag over de mooiste plekjes, routes en accommodaties. Ook word ik heel blij van eten en ben altijd op zoek naar bij voorkeur biologische recepten.

Weet veel over: Noorwegen en Zweden

Uitgelichte reizen

Meer reisinspiratie

Bekijk alle

23 Jun 2016 - Noorwegen en Noorwegen winterreizen

10 Redenen waarom je echt eens naar Noorwegen op vakantie moet!

Noorwegen staat dit jaar in de top 15 van meest geliefde vak Lees verder

21 Aug 2017 - Noorwegen

Roadtrip door Zuid-Noorwegen

Ik mag weer. Ik heb mijn koffer al vele malen gepakt voor ee Lees verder

Oeps! Onze site doet het niet in deze browser

We raden je aan een andere browser te downloaden:

404-giraffe

Videobellen?

Je wilt met ons videobellen. Goed idee! Vul hieronder je gegevens in en we nemen contact met je op voor een datum en tijdstip.