Liever uw plannen telefonisch doornemen? Dat kan. Bel ons op 03 8080 258 of vul het formuliertje hiernaast in en we bellen u tijdens kantooruren zo snel mogelijk terug. Beloofd.

Askja Reizen hecht veel waarde aan de bescherming van uw persoonsgegevens. Lees onze privacyverklaring.

Jouw bewaarde reizen

Trips

09 Januari 2019 - Yukon

Top 5 meest bijzondere plekken in de Yukon

Terug
Portret Iris Mijnsbergen
Iris Mijnsbergen

Weet veel over: Alaska, Argentinië & Chili

Jarenlang stond de Yukon al op mijn bucketlist van te bezoeken bestemmingen. Waarom? Door de afgelegen ligging in het noordwestelijk deel van Canada is het een gebied dat niet overspoeld is door toeristen. Daar hou ik van! De slogan van de Yukon 'Larger than Life' vind ik echt heel toepasselijk voor dit indrukwekkende stukje Canada. Wat een leegte en weidsheid en de natuur is echt fantastisch! Je bent echt volledig 'off grid' zonder telefoonbereik. Je kunt er uren rijden zonder iemand tegen te komen. De plaatsjes waar je doorheen rijdt, zijn niet meer dan twee winkeltjes en een paar huizen op een splitsing van wegen. De uitgelezen kans voor het halen van een kop koffie bij de local store, waar vaak ook gelijk het laatste nieuws met je gedeeld wordt. Het is heerlijk om de auto even langs de weg stil te zetten bij één van de vele meren en al starend over het water de rust om je heen te voelen. Azuurblauwe meren onderbreken de eindeloze bomenvlaktes en wat je echt niet mag missen is het ruige Tombstone Park met haar besneeuwde bergtoppen.

Mijn favoriete reisperiode is de herfst, vanaf half augustus. De kleuren en de witte rijp in de ochtend op de bomen maken de landschappen wel héél fotogeniek. Én de kans om noorderlicht te zien is dan heel groot! Graag vertel ik jullie over mijn top 5 van de meest bijzondere plekken in de Yukon.

#1 Prachtige meren en de Yukon rivier

De Yukon is een aaneenschakeling van bossen en meren zover je kunt kijken, waar de machtige Yukon rivier zijn weg doorheen slingert. Wanneer je vanuit Whitehorse de Miles Canyon Road neemt, rij je direct langs de Yukon rivier en zie je watervliegtuigjes liggen, die je naar één van de vele lodges in de wildernis brengen. Mijn favoriete plek om te kajakken op de Yukon is het deel bij Miles Canyon. Je peddelt hier tussen de wanden van de kloof en de omgeving is er prachtig. Krijg je geen genoeg van de stilte die je hier op het water vindt? Dan is een meerdaagse kano/kampeertocht over de Yukon rivier echt iets voor jou. Wandel je liever, volg dan de mooie trail van ongeveer vijf kilometer langs de kloof.

De meren hebben ook een grote aantrekkingskracht op mij. In een straal van 50 kilometer rondom Whitehorse vind je er al diverse. Je bereikt ze via de lange wegen, omzoomd met dennenbomen en her en der bergachtig gebied. Stop onderweg vooral bij Emerald Lake. Het licht weerkaatst in het meer, waardoor het zijn bijzondere kleur krijgt. Het meest groene meer dat ik ooit gezien heb en voor mij ook de mooiste in de Yukon. Veel reizigers stoppen bij Carcross, een klein dorp met een paar toeristische winkeltjes en een aantal totempalen, maar sla vooral Bennett Lake niet over! Echt prachtig en ook de wandeling langs het meer raad ik je aan. De naam Carcross komt overigens van Caribou Crossing, waar veel kariboes overstaken. Door de jaren heen heeft men de naam samengetrokken.

Een ander meer wat me bijgebleven is, is Kathleen Lake bij Kluane National Park. Tijdens een wandeling zie je hoe de omliggende bergen in het spiegelgladde wateroppervlak weerkaatsen.

#2 Whitepass & Yukon Route train

Er ligt zoveel geschiedenis begraven in de bergen rondom de White Pass. Om een goed beeld te krijgen van wat er zich eigenlijk afspeelde tijdens de Klondike Gold Rush maak je deze excursie. De trein volgt de oorspronkelijke route door de bergen via de Chilkoot trail over de White Pass, waar de goudzoekers in 1896 te voet zich een weg baande naar de andere kant. Vanuit de trein, waar iedereen aan de rechterkant zit, heb je een panoramisch uitzicht over de woeste bergen en zie je mooie hangbruggen. Je mag ook op het balkonnetje buiten staan om foto's te maken. Je passeert watervallen, gletsjers en de trein baant zich een weg door tunnels en kloven. Tijdens de twee uur durende rit heb ik echt genoten van de natuur waar je doorheen tuft. Binnen wordt er continue over de historie vertelt. Verhalen over Inspiration Point en Dead Horse Gulch, waar we langs rijden. Vanuit de trein loop je in de richting Skagway, waar je officieel Alaska binnengaat. Zorg dat je al een visum hebt voor Alaska, dat kan je veel tijd schelen hier. Dan hou je meer tijd over om door het stadje te wandelen. Wanneer een cruiseboot aan de kade ligt, wordt het dorpje overstelpt met cruisepassagiers terwijl op een andere dag het uitgestorven kan lijken. Loop binnen bij één van de vele gezellige houten winkeltjes, maar bezoek ook absoluut het visitor centre. Het is niet groot, maar daarom juist leuk om even binnen te wippen. Hier geven ze je nog meer uitleg over de Chilkoot trail. Het blijft een interessante geschiedenis en in de huidige tijd is het bijna niet te geloven hoe men moest afzien om naar de goudvelden te komen.

#3 Noorderlicht

Wat je misschien niet zou verwachten is dat je ook in de Yukon het noorderlicht heel goed kunt zien. Vanaf de laatste week van augustus wordt het aan het einde van de middag al sneller donker en is de kans aardig groot dat je dit fenomeen een keer kunt zien. Tijdens mijn reis door de Yukon, begin september, was het een avond onbewolkt. Zo fanatiek als ik ben hield ik constant de app, die de kans op het zien van het noorderlicht weergeeft, in de gaten en we zouden wel eens geluk kunnen hebben vandaag. We zochten in de omgeving een donker punt op en hebben staan wachten en hopen. Het werd steeds kouder en we twijfelden om toch maar weer in het warme restaurant te gaan zitten. Tot op een gegeven moment iemand iets aan het testen was met de fotocamera en er een zachte groene gloed op het schermpje verscheen. Iedereen was gelijk helemaal in extase: “dat is het hoor!! Noorderlicht!” We stonden allemaal te springen van enthousiasme en iedereen begon de camera’s in te stellen. Het was een soort golvend effect, eerst redelijk fel en daarna zwakte het weer af. Binnen een paar seconde zag je ook ineens allemaal grote kolommen ontstaan en wapperde het als een gordijn aan de horizon: hoe fantastisch!

#4 Dawson City

Dawson City vind ik echt zo’n leuk, gezellig stadje. Er hangt een relaxte sfeer en het is heel compact. Je vindt er veel houten gebouwen, waarvan een groot deel helemaal verzakt zijn. Een mooi voorbeeld zijn de veel gefotografeerde ‘Kissing Buildings’. Dat alles zo scheef zakt komt door de permafrost ondergrond, waardoor de grond niet overal even stabiel is. Vanwege die permafrost worden de wegen hier in Dawson City ook niet geasfalteerd en is alles gravel. Wat ook bijdraagt aan de sfeer van vroeger die in dit stadje nog duidelijk hangt. Ook vind je er geen stenen stoepen, maar overal loop je over houten boardwalks. In de tijd van de Gold Rush leegde alle goudzoekers hun zakken op die boardwalks en werd er onder het hout veel golddust gevonden. Er schijnt nog steeds veel goudstof onder te liggen. Bij hotel El Dorado kun je zelfs nog met de goudstof betalen...ik zeg...graven maar...

Dawson ademt echt de goudkoorts. Een erg leuke manier om te ontdekken hoe Dawson is ontstaan en meer te weten te komen over de goudkoorts is meegaan met de Goldfield tour. Ook een aanrader is de 9th Avenue Trail, een mooie wandeltrail van ongeveer negen kilometer. Je wandelt door het centrum en over de heuvels buiten het stadje, vanwaar je uitzicht hebt over de hele omgeving en de Yukon rivier. Een kaart hiervoor is te koop bij het visitor centre.

Het is misschien heel toeristisch, maar de geruchten over de Sourtoe cocktail maakte me toch heel nieuwsgierig! En dus bezocht ik het Downtown Hotel. Het verhaal gaat, dat in de winter van 1920 iemand zijn teen verloren is door bevriezing. Deze persoon heeft zijn teen bewaard in alcohol in de hoop dat die later weer aangezet zou kunnen worden. Dit lukte echter niet, maar de teen heeft hij nog jaren bewaard als souvenir. Later is deze teen gevonden en heeft iemand hem meegenomen naar de Sourdough saloon van het Downtown hotel. Ze maakten er een spelletje van, om te kijken of je sterk genoeg was om een borrel te nemen inclusief deze geamputeerde teen. Zo is de Sourtoe club ontstaan. In het Downtown hotel bestel ik dus een drankje met minimaal 40% alcohol. Als het je lukt, krijg je een certificaat op naam en hoor je officieel bij de Sourtoe club. Diverse keren schijnt er een teen ingeslikt te zijn en nu doet teen nummer zeven al mee in het spel. Sinds 7 september behoor ik ook tot deze club.

Ik zou in Dawson City zeker drie nachten verblijven. Een dag dus om de Goldfield tour te doen en de stadswandeling met gids is ook erg leuk. De andere dag moet je echt naar het Tombstone Park gaan.

#5 Tombstone Park

Wat is Tombstone een geweldig park. Vanuit Dawson City rij je eerst ongeveer drie kwartier naar het oosten en dan sla je linksaf de Dempster Highway op. Na nog ruim een uur over deze gravelweg arriveer je bij het Tombstone park. Het visitor centre hier is heel informatief en heeft kaarten voor de diverse wandelingen die je hier kunt maken. Mocht je nu helemaal niet van wandelen houden, dan is het alleen al de moeite waard om naar het visitor centre te rijden en daarna weer terug. De weg erheen, met het uitzicht over de bergen, is echt schitterend! De bergen waar je doorheen rijdt en de gravelweg met af en toe potholes maken de Dempster Highway tot een avontuurlijke route.

Maar het Tombstone is wel écht een wandellaarswahalla! Je kunt er terecht voor zowel korte trails als diverse meerdaagse opties. Vanaf de eerste camping start een leuke wandeling van ongeveer veertig minuten: de North Klondike rivertrail. Wij wandelen de Golden Side trail naar een uitzichtpunt, vanwaar je uitkijkt over een grote vallei omringd door de hoge pieken van de Tombstone mountains in de verte. Het gebied is echter zo gigantisch groot, dat je alleen vanuit de lucht enig besef kunt krijgen van de omvang en ruigheid ervan. Daarom raad ik iedereen aan een ‘flightseeing’ te maken boven het park. Deze kun je boeken in Dawson City of bij het Visitor centre.

De Yukon, ik vind het een waanzinnige bestemming! Als je op zoek bent naar een plek waar niet iedereen massaal naar toe gaat, dan staat Yukon binnenkort ook op jouw verlanglijstje.

Reisexpert

Ik ben een eclipsjager; ik reis de wereld over om slechts 2 minuten totale zonsverduistering mee te maken! De afgelopen jaren ben ik daarvoor naar Amerika, China, Chili en Turkije geweest. Hoe ik reis maakt mij niet uit: ik kan heel erg genieten van een fijn hotel maar word ook helemaal blij als ik in een campertje twee weken door Alaska rijd.

Weet veel over: Alaska, Argentinië & Chili

Uitgelichte reizen

Meer reisinspiratie

Bekijk alle

03 Jan 2019 - Oost-Canada

De leukste groene reis door Oost-Canada

Voor het eerst dit jaar hebben wij bij Askja de zogenaamde & Lees verder

08 Jan 2019 - West-Canada

De vijf beste plekken om beren te spotten in West-Canada

Het zien van beren ervaar je in ieder seizoen weer anders. I Lees verder

Oeps! Onze site doet het niet in deze browser

We raden je aan een andere browser te downloaden:

404-giraffe

Videobellen?

Je wilt met ons videobellen. Goed idee! Vul hieronder je gegevens in en we nemen contact met je op voor een datum en tijdstip.