Liever uw plannen telefonisch doornemen? Dat kan. Bel ons op 03 8080 258 of vul het formuliertje hiernaast in en we bellen u tijdens kantooruren zo snel mogelijk terug. Beloofd.

Askja Reizen hecht veel waarde aan de bescherming van uw persoonsgegevens. Lees onze privacyverklaring.

Jouw bewaarde reizen

Trips

16 November 2023 - Groenland

Groenland, het einde van de wereld

Terug
Portret Reizigers van Askja
Reizigers van Askja

Weet veel over: de mooiste natuurbestemmingen

Groenland, het klonk voor mij een beetje als het einde van de wereld. En zo voelde het ergens ook. Maak een voorstelling van een bestemming in haar meest prachtige en pure vorm, waar nog geen overload aan toerisme is. Een plek waar je in alle rust van de meest unieke uitzichten kan genieten en het gekraak van ijsschotsen slechts het enige is wat af en toe het horen van jouw eigen adem ‘’verstoort’’.

Groene landschappen, bergen, gletjers en ijsfjorden

Robuuste natuur met groen beklede landschappen en mysterieuze vulkanische bergtoppen, er zijn momenten waar ik mijzelf als het ware in het decor van The Hobbit waan. En als je tijdens dag één denkt dat je je in een prachtige omgeving bevindt? Dan blijkt dat bovenstaande nog maar een tipje van de sluier is! Al snel wordt het groene beeld gecombineerd met ijsfjorden en imposante gletsjerformaties. De kracht van de natuur drukt hier zonder twijfel haar stempel, en het enige wat je hoort is blijvend geklik van camera’s.

Per vliegtuig naar Ilulissat

Een mistige tweede dag gooit roet in het eten, waardoor we per vliegtuig niet rechtstreeks naar de volgende bestemming kunnen reizen. Dit blijkt achteraf eerder een unieke ervaring van het échte Groenland, dan een verloren dag. Eerst vertrekken we per vliegtuig naar Ilulissat. Na dertig minuten door de mist te hebben gevlogen, zit iedereen aan boord de laatste tien minuten letterlijk met zijn neus tegen het raam. Een oneindige ijskap, kastelen van drijvende ijsblokken in het water en een ontmoeting met de unieke wereld van Groenland die in de realiteit alle verwachtingen nog eens dubbel en dik overtreft. Direct de bevestiging: dit is waarvoor we gekomen zijn!

Met de boot naar Asiaat

In de aankomsthal worden we al door de reisexpert opgewacht en voor we het weten zitten we op de boot richting onze eindbestemming, Asiaat. Heerlijk wanneer alles zo goed geregeld is en je voor één keer zelf nergens over hoeft na te denken. Wat een perfecte service van de reisorganisatie om zo snel te anticiperen en de volledige planning moeiteloos te laten doorlopen met een aangepast reisschema.

Ogen tekort

Bij het uitvaren van de baai draait mijn camera direct overuren. Ik weet niet welke kant ik eerst op moet kijken om het haast onwerkelijke beeld zowel op mijn cameralens als eigen netvlies vast te leggen. Na een uur varen en niet weg te slaan te zijn van het dek, doemen de mistbanken weer op en besluit ik een kijkje te nemen bij de kapitein. Turend in het spookachtige mistgordijn en afgaand op de radar die met oranje kleuren ons moet vertellen waar de volgende ijsschotsen zich in het water bevinden, banen we ons langzaam een weg door het mysterieuze landschap.

Adrenalinekick op de boot

Vol spanning wachten we af wanneer de volgende enorme ijsmassa op nog geen paar meter afstand uit de mist voor onze neus oppopt. "Wist je dat in het gebied van Groenland de Titanic is gezonken’’ hoor ik iemand vertellen op de achtergrond. Ik grinnik, deze boottocht geeft bij iedereen toch een heerlijk adrenalinekriebeltje. Wat heb je nog allemaal voor ons in petto, Groenland?!

Wandelen en walvissen spotten

De dagen daarna vullen we met prachtige wandelingen, worden we tijdens amusante stadswandelingen overspoeld met allerlei leuke weetjes en leefgewoonten van de lokale cultuur en staan we met z'n allen op scherp aan boord om als eerste een walvisvin of -staart boven het water te spotten. We staan letterlijk oog in oog met een walvis, als het enorme hoofd van een reusachtige bultrugwalvis op nog geen twee meter afstand van onze boot plots uit het water omhoog komt tijdens de walvisexcursie.

Jagende walvissen kijken vanaf de wal

De euforie kan niet op wanneer ik ’s morgens bij het ontbijt in het Arctic Hotel geplons in de verte zie. Het blijkt dat er in de baai een aantal walvissen aan het jagen is op krill en kleine vissen. Dit is uniek om te mogen meemaken! Ik twijfel geen moment en ruil het rijkelijke ontbijtbuffet in voor een spurt naar het terras om achter de telescoop te kruipen. WAUW, kan het nog waanzinniger?!

Ultiem relaxen in het Arctic Hotel

Van alle hotels waar ik intussen al heb mogen verblijven, is het Arctic Hotel er toch wel een die ik niet snel zal vergeten. Na een heerlijk intensieve dag op pad te zijn geweest, blaas ik uit op het prachtige zonneterras in één van de ligstoelen met een goed glas wijn en een frontaal, haast onwerkelijk uitzicht over de met ijsschotsen gevulde baai. Hoe vaak ik bij mezelf heb gedacht: Kijk en besef dit echt goed, want zoiets ga je niet snel weer meemaken.

Iedere dag een transformatie

Het fascinerende van de drijvende ijsschotsen in het water is dat het blijkbaar maar een summiere twintig procent is van de imposante ijsmassa die zich nog onder water bevindt. Elke ochtend is het weer een verrassing wat voor transformatie zich die nacht heeft afgespeeld in de baai. We spotten walvissen vanuit onze hotelkamer en houden kajaks nauwlettend in de gaten wanneer ze zich behendig proberen te balanceren op twee meter afstand van een bovenkomende walvisstaart. Je zult het je niet verwonderen dat er op deze plek geen Netflix bestaat.

Eqi Gletsjer: wat een uitzicht!

Na het Arctic Hotel staat er al weer een nieuw hoogtepunt op de agenda, want het is tijd voor de Eqi Gletsjer en Lodge! Het is een kleine vier uur varen naar een plek waar je alleen per boot of helikopter kan komen. Vijf kilometer voor de gletsjer blijft de boot stil liggen en genieten we van lunch met een uitzicht. Wat kan ik zeggen, het is in één woord onbetaalbaar. De motor blijft draaien, voor het geval bij een enorme ijsafbrokkeling een vloedgolf ontstaat. Hier is de natuur nog steeds heer en meester.

Eqi Logde: hiken en slapen met de gordijnen open

Even later baant de boot zich door het krakende ijs in het water een weg richting de steiger van de nabijgelegen Eqi Lodge. We verblijven op een plek waar buiten een vijftiental lodges, geen ander leven bestaat. Slapen doen we met de gordijnen open, omdat we geen genoeg krijgen van het zicht op de azuurblauwe baai met het achterliggende mysterie van de eindeloze, indrukwekkende gletsjerformatie. Elke avond krijgen we een driegangenmenu voorgeschoteld, waarvan we onszelf afvragen hoe ze dat in het kleine geïmproviseerde keukentje klaarmaken. Vanuit de Eqi Lodge maken we een daghike van 22 kilometer die ons voert door bijzondere landschapsformaties en uitzichten om stil van te worden, om uiteindelijk met een voet op de ijskap te eindigen. Een onvergetelijke ervaring!

Betoverend Groenland

Nog tal van andere activiteiten volgen, zoals de meest prachtige, weerkaatsende zonsondergang op het water tijdens de Midnight Summercruise bij het vallen van de avond. Ik kan blijven schrijven, maar mijn tip is om het vooral zelf te ervaren.

Van onder andere dansen op de Cubaanse salsa, slingeren door de jungle van Costa Rica en het Noorderlicht spotten bij -30 graden in het bevroren Lapland, lagen de verwachtingen hoog en was ik zeer benieuwd wat Groenland mij te bieden had. Maar ooh Groenland, wat wist jij mij te betoveren. En wat hoop ik dat ik ooit op een dag, terug oog in oog mag staan met de pracht van jouw ongerepte natuur en magische ijslandschap. Eén ding is zeker, de lat ligt nu wel vreselijk hoog voor een nieuwe, volgende bestemming.

Roxanne van der Eijken – @Travelyourlife_nl

Reisexpert

Onze reizigers delen graag hun reisverhalen. Lees hier hun belevenissen. 

Weet veel over: de mooiste natuurbestemmingen

Uitgelichte reizen

Meer reisinspiratie

Bekijk alle

02 Sep 2019 - Groenland

Droomreis door de Disko Baai

Al jaren stond Groenland hoog op mijn wensenlijst met landen Lees verder

05 Okt 2017 - Groenland

De Arctische wildernis van Groenland

Vanuit IJsland naar Groenland Eindelijk is het dan zo ver, Lees verder

Oeps! Onze site doet het niet in deze browser

We raden je aan een andere browser te downloaden:

404-giraffe

Videobellen?

Je wilt met ons videobellen. Goed idee! Vul hieronder je gegevens in en we nemen contact met je op voor een datum en tijdstip.