Liever uw plannen telefonisch doornemen? Dat kan. Bel ons op 03 8080 258 of vul het formuliertje hiernaast in en we bellen u tijdens kantooruren zo snel mogelijk terug. Beloofd.

Askja Reizen hecht veel waarde aan de bescherming van uw persoonsgegevens. Lees onze privacyverklaring.

Jouw bewaarde reizen

Trips

IJsland
Geografie

Terug
Kies een pagina:

Het eiland IJsland is gelegen op de Mid-Atlantische rug, een soort bergketen op de oceaanbodem die is ontstaan als gevolg van het uiteen drijven van het Noordamerikaanse en het Euraziatische continent. Op enkele plekken komt de bergketen boven zeeniveau uit en dat is met IJsland het geval.

Deze ligging is de oorzaak van de aanwezigheid van vulkanisme op IJsland. Het eiland ligt daarbij ook nog op een ‘hotspot’, een extra actieve plek op de aardkorst. Al met al onderscheidt IJsland zich van de meeste andere landen op de wereld door ongekende vulkanische activiteit.   
U kunt zelf zien, horen en voelen dat IJsland beweegt. In de omgeving van Mývatn in Noord-IJsland liggen lavavelden, explosiekraters, tafelbergen en velden met spuitende, sissende en pruttelende bronnen. Een ander bekend gebied is Landmannalaugar met een schitterend lavaveld, bergen in een scala aan kleuren en een heerlijk warme beek. Van de bekende vulkanen op IJsland noemen we de Askja en de Hekla. De laatste is in 2000 nog uitgebarsten en vormt daarmee overtuigend bewijs dat IJsland geologisch gezien zeer dynamisch is. Wie herinnert zich bovendien de uitbarsting van de Eyjafjallajökull in 2010 niet?

De oppervlakte van IJsland is vier tot vijf maal België. Op het eiland wonen ruim 320.000 inwoners, waarvan tweederde in Reykjavík en de nabije omgeving. De rest van het eiland is zeer dun bevolkt met voornamelijk langs de kust wat dorpjes. In het binnenland, dat kaal hoogland is, woont helemaal niemand.

Het is juist de overweldigende ongerepte natuur die IJsland bijzonder aantrekkelijk maakt. De aanwezigheid van zowel gletsjers als vulkanisme maken van IJsland een unieke reisbestemming. Op een relatief kleine oppervlakte komen zeer verschillende landschappen voor.

Oeps! Onze site doet het niet in deze browser

We raden je aan een andere browser te downloaden:

404-giraffe

Videobellen?

Je wilt met ons videobellen. Goed idee! Vul hieronder je gegevens in en we nemen contact met je op voor een datum en tijdstip.